Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, despre consumul energetic din ziua de Paște, aflat la un minim istoric, că România a dovedit că are un mix energetic echilibrat și flexibil care poate face față situațiilor extrem de dificile.
Burduja mai spune că vestea bună este că nu a fost „deloc nevoie„ să fie redusă producția în unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, pe tot parcursul zilei de duminică acestea livrând peste 1300MW energie în bandă.

Potrivit ministrului, ponderea energiei nucleare în total producție a ajuns până aproape de 50%, o altă premieră a acestei zile.
Sebastian Burduja mulțumește prosumatorilor care au făcut un „gest civic” oprindu-și invertoarele pentru a nu afecta nivelul de tensiune din rețelele de distribuție.
„Hristos a Înviat, dragi prieteni! Să aveti zile senine, cu pace și lumina sfântă a Învierii mereu aproape! Misiunea noastră este să vă bucurați de aceste clipe în liniște.

Așa cum am anunțat, astăzi și mâine avem o situație specială în sectorul energetic, cu un consum minim istoric în timpul zilei, în jurul valorii de 2500MW. De ce? Pentru că sunt sărbătorile pascale pentru toți credincioșii ortodocși și catolici, mare parte din activitatea economică este oprită și mulți români se bucură de vremea frumoasă, prin activități în aer liber”, afirmă Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei menționează că specialiștii dn domeniul energetic s-au pregătit cu măsuri speciale, în condițiile în care în prima zi de paște, la ora 14.00, s-a înregistrat o producție redusă la 2836MW, cu un export mic, de 276MW.
„De ce e atât de mic? Pentru că nu doar în România e Paștele — consumul mic din întreaga regiune înseamnă că cererea de energie electrică pentru export este foarte redusă. România are un mix energetic echilibrat și flexibil, așa cum dovedesc datele de mai jos. Am produs la ora 14:00 doar 272MW în hidrocentrale, 222MW din cărbune, 179MW în centrale pe gaz și 15MW în centralele eoliene. Toate acestea sunt niveluri foarte mici, conform măsurilor pe care le-am luat în comandamentul energetic.
Vestea bună este că nu a fost deloc nevoie să reducem producția în unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, pe tot parcursul zilei de astăzi acestea livrând peste 1300MW energie în bandă. Ponderea energiei nucleare în total producție a ajuns până aproape de 50%, o altă premieră a acestei zile”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul a adăugat că, întrucât este o zi senină, producția parcurilor solare a fost și de peste 700MW, căreia se adaugă energia produsă de prosumatori.
„Unii dintre ei au ales să facă astăzi un gest civic și au oprit invertoarele, pentru a nu afecta nivelul de tensiune din rețelele de distribuție. Le mulțumesc și îmi exprim respectul pentru toți cei care au făcut asta. În ciuda știrilor alarmiste de tipul “România în risc major de blackout de Paște”, am dovedit încă o dată că România are resurse energetice și mai ales oameni competenți în sectorul energetic
. Îi felicit pe specialiștii de la DEN, conduși de Virgiliu Ivan și Mihail Cremenescu, alături de toți energeticienii care au fost și sunt prezenți și acum în camerele de comandă, în unitățile de producție, în teren pentru rețelele de transport și distribuție, în cariere și termocentrale și peste tot în sistemul energetic”, afirmă Burduja.

Oficialul mai spune că România a demonstrat și astăzi că are „un mix energetic echilibrat, flexibil, care poate face față situațiilor extrem de dificile, adaptându-se unor condiții cu totul aparte (consum minim istoric, producție mare distribuită la prosumatori etc.)”.
„Monitorizăm activ situația și în orele și zilele ce vin. Și ziua de mâine rămâne sensibilă, dar la acest moment putem spune că există toate premisele să depășim fără nicio problemă perioada consumului mic de pe parcursul sărbătorilor pascale”, încheie ministrul Energiei.
Consumul orar restrâns din miezul zilei de Paste, estimat de Transelectrica la 2500 MW, a făcut ca în intervalul 12-14 prețul orar al energiei electrice tranzacționate pentru ziua de duminică să atingă un nivel negativ record, de 500 de lei/MWh.
Prețurile de seară și noapte sunt pozitive, chiar și de peste 600 de lei/MWh, ceea ce face ca prețul mediu pentru întreaga zi de duminică să fie unul pozitiv, de 271,5 lei/MWh, în pofida consumului redus.

În cursul zilei însă, când soarele este sus pe cer și prosumatorii nu consumă, ci injectează energie în rețea, în 7 intervale orare, prețurile sunt negative.
În intervalele orare cu prețuri de 500 de lei/MWh, România este importator net de energie din Ungaria (ceea ce înseamnă că importăm energie regenerabilă din vestul Europei) și exportator net în raport cu Bulgaria.
În apropierea orei 15, când consumul instantaneu era de 4.785 MW, regenerabilele contribuiau la mixul de producție cu 4.504 MW, reprezentând 94% din consumul din acel moment.

Energia eoliană contribuia cu 1595 MW, cea hidro cu 1.417 MW și cea solară cu 1.492 MW, România exportând peste 1.900 MW.
Cum au existat momente în care producția de energie solară și eoliană s-a situat și aproape de 3200 MW, dacă situația se va repeta în zilele sărbătorilor pascale, producția din surse regenerabile (fără hidro) va depăși cu o treime consumul instantaneu, care va fi extrem de redus, anul trecut coborând la 3.000 MW.
Potrivit scenariului de bază al Transelectrica, consumul ar putea coborî în acest an chiar la 2.500 MW, cu o pătrime sub producția de energie solară și eoliană estimată.
Cum și în statele vecine va fi probabil o situație asemănătoare, România nu va avea unde să exporte și o producătorii comerciali de energie regenerabilă dispecerizabili ar putea primi ordin de limitare a producției.

Cum autoconsumul prosumatorilor nu este cuprins în aceste cifre, de Paști, când mulți sunt plecați de acasă (deci nu consumă) contribuția energiei solare ar putea fi mai ridicată (ceea ce nu se autoconsumă este injectat suplimentar în rețea).
Se va face un apel către prosumatorii de energie electrică din România să-și oprească invertoarele instalațiilor fotovoltaice de producție duminică, de Paște, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o ședință a Comandamentului energetic național.