Bruxelles-ul se interesează de Cernavodă 3 și 4. Se va estima cât ne va costa pe facturi subvenționarea proiectului

Bruxelles-ul se interesează de Cernavodă 3 și 4. Se va estima cât ne va costa pe facturi subvenționarea proiectului
scris 29 mar 2016

Guvernul a transmis, prin intermediul Consiliului Concurenței, răspunsuri la un chestionar trimis de autoritatea europeană din domeniul concurenței și ajutorului de stat, DG Competition, cu privire la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, iar în perioada următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanți ai Comisiei Europene și cei ai autorităților de la București pe tema acestui proiect.

"Au fost transmise, către Consiliul Concurenței, răspunsurile la un chestionar remis de DG Competition, în urma semnării memorandumului de înțelegere (între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation privind construirea rectoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – n.r.); a fost informată în principiu DG Competition cu privire la acest demers și este în curs de pregătire o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la acest proiect", se arată într-un document guvernamental elaborat la finalul lunii trecute. 

Urmărește-ne și pe Google News

În document se mai menționează că statul are în vedere dezvoltarea unui mecanism de suport pentru investiția necesară dezvoltării proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, prin intermediul așa-numitului "contract pentru diferență", și că va comanda un studiu pentru dezvoltarea acestui mecanism de suport și pentru elaborarea legislației necesare implementării acestuia.

Noua lege RCA s-a întors la ASF. Transportatorii cer ca scumpirile să fie avizate de ANPC, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției CITEȘTE ȘI Noua lege RCA s-a întors la ASF. Transportatorii cer ca scumpirile să fie avizate de ANPC, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției

Contractul pentru diferență este un ajutor de stat care asigură sprijin sub forma unei venit în etapa de exploatare a unui proiect de investiții, precum cel al unei centrale energetice. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare". În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferența, dar această situație pare improbabilă în contextul pieței actuale. Așadar, contractul pentru diferență îi asigură investitorului venituri sigure și stabile.  

"Ministerul Energiei are în vedere dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferență), model utilizat în cadrul reformei pieței de electricitate din Marea Britanie, care are în vedere susținerea investițiilor din domeniul energetic în capacități de producție cu emisii reduse de carbon. Până la acest moment, însă, nu au fost efectuate analize detaliate privind implementarea unui astfel de mecanism sau privind impactul la nivelul consumatorilor, astfel încât nu ne sunt cunoscute elementele de cost. Ministerul Energiei are în vedere lansarea unei licitații pentru elaborarea unui studiu privind dezvoltarea mecanismului de sprijin de tipul contracte pentru diferență și pentru prestarea serviciilor de consultanță pe parcursul procesului de elaborare și aprobare a legislației aferente", se afirmă în document. 

Potrivit aceleiași surse, în prezent, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation sunt în curs de negociere a acordului investitorilor pentru proiectul Cernavodă 3 și 4, precum și a actului constitutiv al companiei mixte care va implementa proiectul.

În ianuarie, premierul Dacian Cioloș a emis către partenerii chinezi scrisoarea de suport în privința proiectului, etapă obligatorie în cadrul acestuia, prevăzută ca atare de memorandumul de înțelegere semnat de cele două companii în noiembrie anul trecut.

România are probleme cu sistemul juridic și drepturile de proprietate, în pofida faptului că ocupă poziția a 17-a în topul libertății economice CITEȘTE ȘI România are probleme cu sistemul juridic și drepturile de proprietate, în pofida faptului că ocupă poziția a 17-a în topul libertății economice

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate, tot în noiembrie anul trecut, Guvernul de la București a decis să intervină în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care Austria se opune acordării de către Marea Britanie, cu avizul Comisiei Europene, a unui ajutor de stat către aceeași companie chineză China General Nuclear Power, pentru construcția unei centrale nucleare, autoritățile române încercând astfel să evite blocarea acestui ajutor, pentru a nu se confrunta și ele cu aceeași problemă în privința proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a acceptat ca guvernul britanic să acorde un ajutor de stat pentru investitorii în proiectul centralei nucleare Hinkley Point C, în principal sub forma unui contract pentru diferență și a unei garanții pentru credite. Partenerii chinezi ai Nuclearelectrica de la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea participa și ei la proiectul Hinkley Point C.

Acest contract pentru diferență a fost evocat și de către directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la momentul semnării memorandumului de înțelegere cu China General Nuclear Power Corporation, cu argumentul că, în actualele condiții de piață, în care prețul engros al energiei electrice a scăzut semnificativ, rentabilitatea proiectului trebuie asigurată, iar una dintre variantele analizate este implementarea acestui tip de contract.

Marea Britanie mai acordă investitorului chinez și garanție guvernamentală pentru creditele angajate în finanțarea proiectului, variantă avută în vedere, de asemenea, și de partea română.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara de la cernavoda
nuclearelectrica
china general nuclear power
unitatile 3 si 4 de la cernavoda
rectoarele 3 si 4 de la cernavoda