Tesla debutează în Arabia Saudită, cu puține stații de încărcare, temperaturi extreme, dar fără proteste anti-Musk

Auto/Transporturi   
Tesla debutează în Arabia Saudită, cu puține stații de încărcare, temperaturi extreme, dar fără proteste anti-Musk

Tesla începe oficial vânzările de autoturisme în Arabia Saudită într-o țară în care, pe un tronson de 900 de kilometri al autostrăzii principale est-vest, care leagă capitala Riad de orașul sfânt Mecca, nu există nicio stație de încărcare pentru vehicule electrice, transmite Reuters.

Vânzările totale de mașini electrice în regat au fost de doar 2.000 de unități anul trecut, potrivit analistului Sam Abuelsamid de la Telemetry, mai puțin decât vinde Tesla într-o zi obișnuită. Cu toate acestea, Arabia Saudită are planuri ambițioase pentru electrificarea transportului, planuri din care Tesla a fost în mare parte exclusă până acum, parțial din cauza unei dispute dintre CEO-ul Elon Musk și Fondul Suveran de Investiții (PIF) al regatului, conflict ce datează din 2018, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Volkswagen Group reușește să reia creșterea vânzărilor și își dublează segmentul electric în Europa. Dă un semnal important pentru un an care va fi marcat de puternice influențe geopolitice CITEȘTE ȘI TABEL Volkswagen Group reușește să reia creșterea vânzărilor și își dublează segmentul electric în Europa. Dă un semnal important pentru un an care va fi marcat de puternice influențe geopolitice

Totuși, peisajul politic s-a schimbat, oferindu-i lui Musk o nouă șansă. Relațiile dintre Riad și Musk s-au îmbunătățit de când acesta a devenit o figură centrală în campania electorală a președintelui american Donald Trump și apoi a ocupat o funcție importantă în administrația sa, promovând reducerea birocrației federale.

Într-un moment favorabil pentru regat, Trump urmează să efectueze o vizită oficială în Arabia Saudită în următoarele săptămâni, prima sa vizită externă de la preluarea mandatului, după ce în ianuarie a cerut Riadului să investească peste 1 trilion de dolari în economia americană, inclusiv în achiziții militare.

”Mulți oameni de afaceri caută acum să-și repoziționeze companiile în anticiparea vizitei lui Trump în Golf. Cred că Tesla vrea să își planteze steagul în piața saudită înainte de sosirea lui Trump și apoi să valorifice acest moment,” a declarat Robert Mogielnicki, cercetător la Arab Gulf States Institute din Washington.

Provocări și potențial

Tesla are nevoie de un impuls, după ce a raportat o scădere de 13% a vânzărilor în primul trimestru, cea mai slabă performanță din ultimii aproape trei ani, pe fondul controversei politice în jurul lui Musk, al creșterii concurenței și al întârzierilor în reîmprospătarea modelului Y.

FOTO Umbrărescu a adus aproape 400 de muncitori pentru primul nod rutier turbion din România CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu a adus aproape 400 de muncitori pentru primul nod rutier turbion din România

Însă intrarea în Arabia Saudită nu este lipsită de provocări. Printre acestea se numără lipsa infrastructurii de încărcare și temperaturile extreme din timpul verii, care pot depăși 50°C, afectând autonomia bateriilor EV.

Potrivit datelor Statista și Electromaps, în 2024 Arabia Saudită avea doar 101 stații de încărcare, în comparație cu 261 în Emiratele Arabe Unite, o țară cu o treime din populația saudită. Majoritatea acestor stații se află în orașe mari, ceea ce face dificilă parcurgerea distanțelor lungi pe autostrăzile din deșert.

”Cred că încărcarea este probabil una dintre cele mai mari preocupări,” a spus Carlos Montenegro, directorul general al BYD în Arabia Saudită. Aproximativ 70% dintre mașinile BYD vândute în regat sunt hibride, nu complet electrice.

Fahd Abdulrahman, un client aflat în showroom-ul BYD din Riad, a confirmat: ”Conduc mult, în medie peste 50.000 km pe an. Mi-e teamă că o mașină electrică nu m-ar ajuta pentru acest ritm.”

Tesla, în urma rivalilor chinezi

Tesla pătrunde pe piața saudită la aproape un an după rivalul chinez BYD, care a deschis un showroom în Riad în mai 2024. În plus, compania a pierdut oportunități importante de finanțare în cadrul programului Vision 2030, prin care regatul investește 39 de miliarde de dolari în dezvoltarea sectorului auto electric, potrivit unui raport PwC din 2024.

Disputa dintre Musk și șeful PIF, Yasir al-Rumayyan, a început în 2018, când Musk a afirmat că are ”finanțare asigurată” pentru a retrage Tesla de la bursă, după o întâlnire cu fondul saudit. Ulterior, lipsa unei oferte concrete a dus la un proces intentat de investitori, iar în cadrul anchetei au fost făcute publice mesaje tensionate între Musk și al-Rumayyan.

Planuri de extindere

În pofida provocărilor, Arabia Saudită își menține ambițiile: autoritățile și-au propus ca până în 2030, 30% din flota auto națională să fie electrică. Pentru atingerea acestui obiectiv, a fost creată compania Electric Vehicle Infrastructure Company, care va instala 5.000 de stații de încărcare până la finalul deceniului — de 50 de ori mai multe decât în prezent.

”Adoptarea vehiculelor electrice în Arabia Saudită va rămâne probabil sub nivelul țărilor de top, precum China, dar poate cunoaște o creștere solidă în următorii ani. Cererea pentru vehicule electrice va crește pe măsură ce vor apărea mai multe stații de încărcare rapidă și modele cu autonomie extinsă și prețuri accesibile,” a declarat Seth Goldstein, strateg la Morningstar.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
arabia saudită