Șeful USLM: Negocierile cu administrația Metrorex continuă până pe 14 octombrie; dacă nu găsim soluții, ajungem și la grevă

Șeful USLM: Negocierile cu administrația Metrorex continuă până pe 14 octombrie; dacă nu găsim soluții, ajungem și la grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:51

Perioada de negociere cu administrația Metrorex pentru contractul colectiv de muncă al salariaților de la metrou a fost prelungită până pe 14 octombrie, inclusiv, iar dacă nu vor fi găsite soluții va continua lupta sindicală și se va ajunge și la declanșarea grevei, a anunțat președintele Unității Sindicatul Liber Metrou (USLM), Marian Artimon.

"Am mai dat o șansă administrației și am decis prelungirea perioadei de negocieri cu încă două săptămâni, de la 1 la 14 octombrie, inclusiv. Chiar ieri (marți n.r) am făcut o adresă și am solicitat Comisiei de negociere a administrației ca, mâine, 10 octombrie, orele 12:00, să se prezinte în subteran, de data asta. Măcar o ședință să se facă subteran, să continuăm negocierile. Dacă nu vom găsi soluții în baza statutului și în baza legii, vom continua ceea ce înseamnă lupta sindicală și anume pichetări, mitinguri de protest, conciliere, mediere. Conferință de presă am făcut deja. Dacă nu găsim soluția, vom ajunge și la grevă (...) Toată lumea trăiește cu impresia că oamenii de la metrou doar vor. Nu vor nimic. Acum, oamenii de la metrou negociază contractul colectiv de muncă și se luptă să își mențină drepturile câștigate din anii anteriori. E ceva paradoxal, adică noi astăzi nu negociem să câștigăm, ci să ne menținem nivelul de trai (...) Angajatorul este obligat să asigure condiții de muncă decente. Prima condiție este un aer respirabil... N-avem nici măcar apă. Din păcate, rețeaua de metrou își folosește puțurile de mare adâncime pentru a-și furniza apa, dar apa este declarată nepotabilă", a spus Artimon, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Imagini comparate - Cum lucrează italienii la Autostrada Sibiu - Pitești pentru cel mai lung tunel rutier cu galerie dublă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini comparate - Cum lucrează italienii la Autostrada Sibiu - Pitești pentru cel mai lung tunel rutier cu galerie dublă din România
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta a adăugat că, în 2024, USLM a executat silit Metrorex, dar fără ca drepturile salariale ale angajaților să fie afectate.

"De ce am ajuns la această măsură drastică. Exista riscul ca metroul să blocheze conturile, astfel încât salariații să nu-și primească salariile. Dar am făcut în așa fel executarea ca salariații să nu simtă acest lucru. Deși am câștigat în instanță de un an de zile anumite procese cu drepturile salariaților, conducerea Metrorex a refuzat să le plătească, în speranța că vom uita de ele. Nu putem să uităm de banii salariaților (...) Avem mii de procese cu Metrorex, ceea ce arată foarte clar că nu există un dialog social. Și săptămâna aceasta am mers la negocieri ca să constatăm că ni se cere să renunțăm la drepturi. Nu o să renunțăm la nimic, pentru că le-am câștigat prin luptă. Dacă nu sunt în stare să asigure salariaților ceea ce angajatorul și-a asumat prin legi, prin contracte colective de muncă, au și varianta să ne lase în pace, au varianta demisiei. Din păcate, există la nivelul central al administrației o grupare care are o bucurie din a face rău sindicatului ca instituție. La momentul acesta, cu această lipsă de dialog social ne confruntăm", a subliniat Marian Artimon.

Șeful USLM a precizat, totodată, că salariații nu sunt informați asupra legilor și că "fiecare se ascunde după o lege pe care nu o aduce la cunoștință și de aia suntem într-un moment destul de critic, care poate duce la un conflict de muncă general, care poate bloca în totalitate activitatea metroului".

Pe data de 4 aprilie 2024, angajații Metrorex, membri ai USLM, au pichetat sediul Guvernului, nemultumiți în principal de deficitul de personal și eliminarea tichetelor de masă pentru angajații cu un venit net de peste 8.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
greva