INFOGRAFIC Costul încărcării unei mașini electrice în Europa, pe țări. România este printre cele mai scumpe

INFOGRAFIC Costul încărcării unei mașini electrice în Europa, pe țări. România este printre cele mai scumpe
Ionuţ Tudorică
Ionuţ Tudorică
scris astăzi, 15:24

România are printre cele mai mari prețuri din Europa la încărcarea bateriilor mașinilor electrice. În Bulgaria este mai ieftin, relevă analiza Profit.ro.

Costul mediu pentru a încărca o mașină electrică timp de 25 de minute pentru a parcurge 100 km la o stație publică variază în diferite țări europene, din datele preluate de VisualCapitalist de la Observatorul European pentru Carburanți Alternativi (EAFO), valabile în 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Universitățile din România - poziții onorante în clasamentul global CITEȘTE ȘI Universitățile din România - poziții onorante în clasamentul global
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pentru a lua în considerare variațiile dintre mașinile electrice, în acest set de date s-a utilizat un model Tesla Model 3. Informațiile despre prețuri au fost colectate de la stații publice de încărcare rapidă DC. EAFO a calculat apoi un preț mediu pentru fiecare țară.

Costul încărcării unei mașini electrice în Europa

În majoritatea țărilor din Europa, costurile de încărcare variază între 0 și 5 € pentru 100 km. Exemple de țări cu prețuri mai mici includ: Islanda (2,9 €), Portugalia (3,2 €) și Finlanda (4,6 €). În România prețul este de aproape 10 euro. În schimb în bulgaria este doar 7,3 euro.



Potrivit Euronews, sursele abundente de energie regenerabilă din Islanda contribuie la reducerea semnificativă a prețului de încărcare a vehiculelor electrice (EV). Pe de altă parte, în Norvegia și Slovenia, costurile de încărcare urcă până la 17-19 € pentru fiecare 100 km.

Aceste valori reflectă sursele de energie electrică, prețurile energiei și taxele din fiecare țară. De exemplu, în Norvegia, prețurile sunt cu 25% mai mari decât media Uniunii Europene.

VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale

În general, țările cu o pondere mai mare a energiei regenerabile au prețuri mai mici pentru încărcarea vehiculelor electrice, în timp ce țările care se bazează pe importuri scumpe de energie, precum Germania, înregistrează prețuri mai ridicate.

Adoptarea vehiculelor electrice crește constant la nivel mondial. Norvegia este lider, cu o cotă de 80% a EV-urilor din toate mașinile vândute în 2023.

Dintre primele patru țări ca rată de adoptare a vehiculelor electrice, trei sunt din Europa.

Europa, care găzduiește unele dintre cele mai bogate țări din lume, are capacitatea de a dezvolta infrastructura de încărcare necesară pentru a crește utilizarea mașinilor electrice.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice
cost
curent
romania