Renault cumpără toate acțiunile Nissan din afacerea comună din India, inclusiv uzina din Chenai. Cele două companii își diminuează plafonul de acțiuni reciproce

Auto/Transporturi   
Renault cumpără toate acțiunile Nissan din afacerea comună din India, inclusiv uzina din Chenai. Cele două companii își diminuează plafonul de acțiuni reciproce

Renault și Nissan, parteneri în alianța care și-a pierdut semnificativ din consistență în ultimii ani, ca urmare a dorinței japonezilor de a-și căpăta independența, au semnat un nou acord-cadru prin care schimbă situația din câteva proiecte comune. Noul acord a fost semnat de noul CEO Nissan, cu o zi înainte de preluarea mandatului său.

Renault și Nissan au anunțat mai multe înțelegeri semnate având ca țintă o serie de colaborări punctuale în diferite proiecte. Prima dintre ele este în India, cea de-a doua vizează limitările acordurilor anterioare privind pachetele de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine CITEȘTE ȘI FOTO Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Primul punct asupra căruia s-au înțeles cele două companii stabilește că Renault va cumpăra acțiunile Nissan în compania comună pe care cei doi constructori o dețin în India, francezii fiind de părere că proiectul „reprezintă o oportunitate cheie pentru Renault de a-și extinde afacerile internaționale”.

Achiziția celor 51% din compania din India nu va însemna ieșirea Nissan de pe piața din India, deoarece Renault spune că va continua să producă modele ale japonezilor, inclusiv noul Magnite, „și va servi drept pilon crucial pentru planurile viitoare de expansiune ale companiei”.

DECIZIE Taxe majorate pentru plăcuțe de înmatriculare. Dublare în unele cazuri CITEȘTE ȘI DECIZIE Taxe majorate pentru plăcuțe de înmatriculare. Dublare în unele cazuri

Renault și Nissan au anunțat că vor continua să opereze împreună centrul de cercetare și dezvoltare din India, în care Renault are 51%.

Structura de afaceri din India, în care Renault va avea controlul deplin, 100%, de-acum înainte, cuprinde și o uzină de peste 400.000 de vehicule anual, în care sunt produse în prezent mașinile vândute pe piața locală de cele două mărci. Aici vor fi produse și viitoarele modele dezvoltate pe platforma CMF-B, care au legătură directă cu familia de modele Dacia, ce vor fi produse începând din 2026.

VIDEO Ultimele imagini de pe Autostrada Moldovei. Puncte nevralgice CITEȘTE ȘI VIDEO Ultimele imagini de pe Autostrada Moldovei. Puncte nevralgice

Renault spune că impactul fluxului de numerar pentru 2025 va fi influențat de investițiile necesare în India, pentru lansarea noilor modele. Acesta se va ridica la aproximativ 200 milioane de euro. Grupul Renault confirmă estimările financiare privind marja operațională pentru 2025.

Un al doilea punct de negociere este cel care urmărește limitările privind deținerile de acțiuni reciproce, care până acum fixa procentele la 15% pentru fiecare dintre parteneri. Acum, cele două companii au stabilit că procentul de blocare devine 10%, oferind flexibilitate fiecărei părți în privința pachetului deținut.

Renault Group și Nissan vor avea dreptul, în baza noului acord, fără a fi obligate, să-și reducă participația la cel puțin 10%. Acest amendament nu va avea niciun impact asupra acțiunilor Nissan deținute de Renault Group prin intermediul unui trust francez (adică 18,66% din acțiunile Nissan).

Conform Acordului Noii Alianțe, orice vânzare de acțiuni ar trebui să se facă în cadrul unui proces coordonat și ordonat cu cealaltă companie, în care o astfel de altă companie sau o terță parte desemnată beneficiază de un drept de preemțiune.

EXCLUSIV Dacia țintește până la 100.000 de Bigster vândute anual, într-un segment de trei milioane de mașini care au un preț mediu de 38.000 de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia țintește până la 100.000 de Bigster vândute anual, într-un segment de trei milioane de mașini care au un preț mediu de 38.000 de euro

Acordul dintre Nissan și Renault rămâne în vigoare în privința plafonului maxim, care stabilește limite privind drepturile de vot la 15%, indiferent de procentajul acțiunilor deținute.

Cel de-al treilea domeniu de acord este cel privind dezvoltarea unui derivat din Twingo electric pentru a fi vândut de Nissan. În același timp, Renault a acceptat rezilierea acordului prin care Nissan se obliga să investească în divizia electrică Ampere, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții suspensive, care este așteptată în prezent până la sfârșitul lunii mai 2025.

„În calitate de partener de lungă durată al Nissan în cadrul Alianței și în calitate de acționar principal, Renault Group are un interes puternic ca Nissan să-și redreseze performanța cât mai repede posibil. Pragmatismul și mentalitatea orientată spre afaceri au fost în centrul discuțiilor noastre pentru a identifica cele mai eficiente modalități de a-și sprijini planul de redresare, dezvoltând în același timp oportunități de afaceri care creează valoare pentru Renault Group.

Acest acord-cadru, benefic pentru ambele părți, este dovada mentalității agile și eficiente a noii Alianțe. De asemenea, confirmă atractivitatea produselor noastre cu Twingo, precum și ambiția noastră de a ne dezvolta afacerea pe piețele internaționale. India este o piață auto cheie, iar Renault Group va pune în aplicare o amprentă industrială și un ecosistem eficient", a declarat Luca de Meo, CEO al Renault Group, referitor la noile înțelegeri cu Nissan.

ANUNȚ VIDEO Este pregătită deschiderea unui lot la Autostrada Bucureștiului. Sunt aplicate acum marcajele rutiere CITEȘTE ȘI ANUNȚ VIDEO Este pregătită deschiderea unui lot la Autostrada Bucureștiului. Sunt aplicate acum marcajele rutiere

„Nissan se angajează să păstreze valoarea și beneficiile parteneriatului nostru strategic în cadrul Alianței, implementând în același timp măsuri de redresare pentru a spori eficiența. Scopul nostru este de a crea un model de afaceri mai agil și mai eficient, care să ne permită să răspundem rapid la condițiile de piață în schimbare și să conservăm numerar pentru investiții viitoare.

Rămânem dedicați pieței indiene, livrând vehicule adaptate nevoilor consumatorilor locali, asigurând în același timp vânzări și servicii de top pentru clienții noștri existenți și viitori. India va rămâne un centru pentru cercetare și dezvoltare, servicii digitale și alte servicii.

Planurile noastre pentru noi SUV-uri pe piața din India rămân intacte și vom continua exporturile de vehicule pe alte piețe în cadrul strategiei de afaceri «O mașină, o lume» pentru India", a declarat Ivan Espinosa, președinte și CEO al Nissan, începând de la 1 aprilie 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault nissan
alianța renaul nissan
fabrica renault chenai
ivan espinosa