Ministerul Transporturilor vrea să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române. Printre exponate - Trenul Regal, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula

Ministerul Transporturilor vrea să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române. Printre exponate - Trenul Regal, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula
scris astăzi, 19:00

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii intenționează să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române, care va prelua și actuala Colecție Publică de Istorie Feroviară Românească cu tot patrimoniul său, și care va avea drept scop promovarea istoriei feroviare, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului privind autorizarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a accepta o donație cu sarcini în favoarea statului român.

Societatea Feroviară de Turism “SFT-CFR” SA, aflată în faliment, vrea să doneze Ministerul Transporturilor material rulant clasat în categoria „TEZAUR”, pe care îl evaluează la 22,84 milioane lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ministrul Transporturilor: Primul tunel forat pe o autostradă din România este aproape finalizat. Director CNAIR: Sunt șanse reale ca la finalul anului 2025 să putem circula în regim de autostradă, între Tigveni și București CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor: Primul tunel forat pe o autostradă din România este aproape finalizat. Director CNAIR: Sunt șanse reale ca la finalul anului 2025 să putem circula în regim de autostradă, între Tigveni și București

Este vorba de un parc de 23 de vagoane aflate în proprietatea Societății Feroviare de Turism SFT-CFR SA: Trenul Regal, Trenul Moldovița, Trenul Călugăreni, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia și Trenul Dracula, plus 15 locomotive de epocă cu abur.

Acestea vor fi incluse în domeniul public al statului, vor fi date în administrare Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară - Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, iar după înființarea noului Muzeu al Căilor Ferate Române, vor fi trecute în administrarea sa.

”Prin oferta de donație Societatea Feroviară de Turism “SFT-CFR” S.A., în calitate de proprietar al materialului rulant clasat in categoria „TEZAUR” potrivit OMC 2686/2000 și OMC 2883/31.12.2015, oferă cu titlu de donație statului român reprezentat prin Ministerului Transporturilor și Infrastructurii bunurile mobile (material rulant) si care sunt evaluate, conform donatorului, la suma de 22.840.486 lei”, se menționează în proiectul de act normativ.

Inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii are ca scop acceptarea de către statul român a donației de bunuri mobile, respectiv material rulant clasat în categoria Tezaur.

Predarea-preluarea materialului rulant clasat în categoria Tezaur se face pe bază de protocol încheiat între Societatea Feroviară de Turism „S.F.T. – CFR” SA și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în termen de 30 de zile de la data autentificării contractului de donație, se arată în documentul publicat în dezbatere de minister.

Uber le oferă curse gratuite adolescenților din SUA și Canada care au picat examenul pentru permisul de conducere CITEȘTE ȘI Uber le oferă curse gratuite adolescenților din SUA și Canada care au picat examenul pentru permisul de conducere

”Activele, respectiv locomotivele și vagoanele, reprezintă o importantă valoare istorică, fiind de importanță istorică. La acest moment, în structura Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER funcționează Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, ce gestionează Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească, continuatoare a Muzeului CFR înființat prin ordinul publicat în „Foaia Oficială a CFR” nr. 973 din 16 septembrie 1937. În patrimoniul colecției se află 37 locomotive cu abur, în prezent aflate în diverse depouri din țară, precum și numeroase alte exponate expuse la sediul său din Cal. Griviței nr. 193, București. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii intenționează să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române, o instituție cu personalitate juridică, ce va prelua și actuala Colecție Publică de Istorie Feroviară Românească cu tot patrimoniul său, și va avea drept scop promovarea istoriei feroviare, organizarea de manifestări culturale specifice (expoziții, seminarii, publicarea de materiale documentare) și efectuarea cercetării istorice în domeniul transportului pe șine. În acest sens, a fost analizată posibilitatea efectuării unei donații din partea Societății Feroviare de Turism „S.F.T. – CFR” SA, având ca beneficiar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile art. 291 din Codul Administrativ, aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, a bunurilor mobile prezentate în anexă. Bunurile vor fi incluse în domeniul public al statului, iar ulterior vor fi date în administrare Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară - Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, urmând ca după înființarea noului Muzeu al Căilor Ferate Române, să fie trecute în administrarea sa”, se mai arată în Nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
muzeu
cfr