FOTO Șantierul naval Damen Galați construiește primul portavion de drone din Europa

FOTO Șantierul naval Damen Galați construiește primul portavion de drone din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:15

Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie de începere a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. Este vorba despre construcția unui portavion de drone pentru marina portugheză, o premieră pentru România și UE.

Contractul pentru navă a fost semnat de cele două părți în noiembrie anul trecut, în urma unui proces de licitație. Proiectul este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru sprijinirea statelor membre UE afectate de pandemia de COVID-19).

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 pentru construcția de autostrăzi CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 pentru construcția de autostrăzi
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Nava multifuncțională face parte din gama de nave de tip suport a Grupului Damen. Gama, cuprinsă între 7.000-9.000 de tone, aplică soluții standard testate acolo unde este posibil pentru a asigura o construcție rapidă, fiabilă și rentabilă.

Având în vedere importanța tot mai mare a dronelor și tehnologiei autonome în ajutorul de urgență și supraveghere, nava multifuncțională este capabilă să transporte și să lanseze Vehicule Subacvatice Fără Pilot (UUV), Vehicule de Suprafață Fără Pilot (USV) și Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV). Pentru acestea din urmă, nava dispune de un heliport de 96 x 11 metri.

VIDEO Cum este produs la Mioveni cel mai puternic motor auto fabricat vreodată în România CITEȘTE ȘI VIDEO Cum este produs la Mioveni cel mai puternic motor auto fabricat vreodată în România

Nava de 107 metri dispune de 650 metri pătrați de spațiu pe punte, potrivit pentru transportul până la 18 TEU-uri. La nevoie, aceasta poate găzdui sisteme modulare specifice misiunii, cum ar fi spitale, camere hiperbarice și echipamente ROV.

Pentru a facilita explorarea oceanelor și cercetarea, nava multifuncțională va fi dotată cu facilități de laborator de ultimă generație și cazare pentru personalul științific.

FOTO Șantierul naval Damen Galați construiește primul portavion de drone din Europa

NRP Dom Joao II este programată pentru livrare în 2026, când se va alătura altor două nave construite de Damen, NRP Bartolomeu Dias, de 122 metri lungime, și NRP D. Francisco de Almeida.

Prima navă de patrulare nouă ar putea intra în dotarea Forțelor Navale Române peste trei ani

viewscnt
Afla mai multe despre
damen galati
nava