România vrea să restricționeze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina. Cu prețuri mici și calitate slabă, fermierii din afara UE domină piața

România vrea să restricționeze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina. Cu prețuri mici și calitate slabă, fermierii din afara UE domină piața
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:39

România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Florin Barbu susține că este nevoie de o intervenție a Comisiei Europene în privința acestor importuri, ținând cont de faptul că fermierilor autohtoni le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor.

Ministrul Florin Barbu a susținut încă din data de 23 septembrie a.c., în Consiliul AgriFish, propunerea Bulgariei cu privire la interzicerea importului de ouă din Ucraina și a cerut deja Comisiei Europene o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de prețurile de dumping practicate de Ucraina, se arată într-un comunicat al MADR.

Urmărește-ne și pe Google News
Directorul Alro afirmă că repornirea Alum Tulcea va fi posibilă după îmbunătățirea situației pe piața energiei CITEȘTE ȘI Directorul Alro afirmă că repornirea Alum Tulcea va fi posibilă după îmbunătățirea situației pe piața energiei
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

România, pregătită să restricționeze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina

"Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină", declară Florin Barbu.

Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanșate de Rusia, cu precizarea că, pentru statele membre aflate la granița cu Ucraina au fost stabilite excepții și derogări, inclusiv introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare, arată Observator News.

Nicușor Dan: Decizia privind subvenția pentru gigacalorie va aparține noului Consiliu General CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Decizia privind subvenția pentru gigacalorie va aparține noului Consiliu General

Fermierii români, într-o situație dificilă

Crescătorii de păsări din România au solicitat autorităților interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei țări, în condițiile în care aceste importuri pun fermierii din țara noastră într-o situație dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum și viabilitatea fermelor.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), transmis miercuri Agerpres, măsura este necesară pentru stabilizarea pieței ouălor și a cărnii de pasăre și prevenirea unor șocuri economice și mai grave, cu efect pe termen lung. Fermierii reclamă, totodată, faptul că unele produse avicole, dar și material biologic (ouă de incubație sau păsări vii), ridică suspiciuni și pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.

Potrivit UCPR, liberalizarea totală a importului de carne de pasăre și ouă consum încă din anul 2022 a dus la o creștere semnificativă a cantităților importate. Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie - iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.

Importurile de ouă au crescut enorm

Astfel, importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești, dar cu o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în luna ianuarie 2024 la circa 0,6 - 0,7 eurocenți pe ouă în lunile iulie - august 2024, din informațiile primite de la fermieri.

Totodată, volumul în creștere al importurilor de ouă din Ucraina, la prețuri scăzute și de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra prețurilor la poarta fermei.

Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări, importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, față de 78 tone importate în aceeași perioadă a anului 2021, cu potențial de creștere semnificativă în semestrul II 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
oua
carne de pasare