EXCLUSIV Vânzările Dacia au depășit pragul de 500.000 la nivel global, dar apare un declin. Țintă în pericol, trei dintre modele au livrări mai mici

EXCLUSIV Vânzările Dacia au depășit pragul de 500.000 la nivel global, dar apare un declin. Țintă în pericol, trei dintre modele au livrări mai mici
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 00:42

Dacia a înregistrat o scădere de aproape patru procente în luna septembrie, la nivel global, ceea ce îi pune în pericol ținta de a depăși în 2024 volumul vândut în anul anterior. În acest moment, după trei trimestre, marca românească deținută de Renault Group mai are doar un avans discret față de 2023.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dacia are nevoie de o revenire puternică a vânzărilor în ultimul trimestru al acestui an, dar condițiile de pe piețele importante nu sunt favorabile, în special în Franța, Germania, dar și în România sau Italia, unde piețele se confruntă cu un declin al cererii.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO PREMIERĂ - Autoritățile lansează primele intersecții rutiere pe 3 niveluri CITEȘTE ȘI FOTO PREMIERĂ - Autoritățile lansează primele intersecții rutiere pe 3 niveluri
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit datelor interne analizate de Profit.ro, Dacia a livrat în septembrie 47.300 de autovehicule, ceea ce reprezintă o scădere cu aproape 2.000 de unități față de volumul din septembrie 2023, respectiv -3,9%. În Europa (UE plus EFTA și Marea Britanie), pe principala piață a mărcii, 39.808 autoturisme (scădere de 7 procente), ceea ce înseamnă că piețele majore din regiune sunt cele care au influențat vânzările Dacia.

La finalul primelor trei trimestre ale acestui an, vânzările Dacia au depășit pragul de 500.000 cu aproape 1000 de unități, ceea ce reprezintă un avans de numai 1,5% față de anul anterior, respectiv 7.500 de vehicule în plus față de cele trei trimestre ale lui 2023. Teoretic, Dacia poate încheia anul cu un rezultat peste cel de anul trecut, dacă își limitează scăderile din ultimele trei luni ale anului sau chiar reușește să revină pe creștere, cu ajutorul noului Duster, aflat în perioada de ramp-up (intensificare a producției).

Recordul absolut pentru intervalul ianuarie – septembrie a fost atins de Dacia în 2019, când a vândut 527.000 de autoturisme și 10.000 de vehicule comerciale, la nivel global.

România are cel mai mare declin al vânzărilor de mașini electrice din UE, deși la nivel european acestea au reînceput să crească, inclusiv în Germania. În Europa, hibridele fără încărcare la priză depășesc motoarele pe benzină CITEȘTE ȘI România are cel mai mare declin al vânzărilor de mașini electrice din UE, deși la nivel european acestea au reînceput să crească, inclusiv în Germania. În Europa, hibridele fără încărcare la priză depășesc motoarele pe benzină

Cele mai vândute modele Dacia au fost, ca de obicei, Sandero, care a înregistrat un volum de 246.800 autoturisme la nivel global (inclusiv sub brandul Renault), rămânând în continuare cel mai vândut model al grupului francez. Duster a fost livrat în 192.900 unități, de asemenea, sub ambele sigle, Dacia și Renault, având un rezultat comparabil cu cel din 2023 (scădere de sub un procent).

Jogger a avut un declin de câteva exemplare în acest an, având un volum total de 69.800 unități, iar Spring este modelul cu cea mai slabă evoluție, din cauza obstacolelor din Germania și Franța, volumul său livrat fiind de 12.900 unități, o scădere abruptă de la 44.000 de unități în 2023. Și Logan, care nu mai este vândute pe multe piețe în acest moment, s-a confruntat cu o scădere ușoară, de circa 2000 de unități, având un volum de 40.500 automobile livrate.

VIDEO&FOTO Guvernul a semnat cu Continental, Bosch și NXP Semiconductors finanțările pentru dezvoltarea microelectronicii în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Guvernul a semnat cu Continental, Bosch și NXP Semiconductors finanțările pentru dezvoltarea microelectronicii în România

Brandul Renault a avut o evoluție pozitivă în septembrie, cu o creștere de 3 procente, la un volum de 135.600 unități, și înregistrează un rezultat aproximativ similar cu cel din 2023, cu 1,12 milioane de vehicule livrate la nivel global.

Pe ansamblu, Renault Group a vândut în septembrie 183.000 de vehicule, adică tot atâtea câte vindea și anul trecut, dar înregistrează, din cauza cifrelor Dacia, un ușor declin pe primele nouă luni, respectiv 1,63 milioane vehicule (-0,4%).

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia vanzari
cele mai vandute modele dacia
dacia 2024