VIDEO & FOTO Chinezii au testat cu succes mașina care a zburat fără pilot 80 de km

VIDEO & FOTO Chinezii au testat cu succes mașina care a zburat fără pilot 80 de km
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 03:20

Cunoscuta marcă de automobile chinezească Chery a realizat un prim test cu noul prototip al unui automobil zburător, echipat cu toate tehnologiile necesare unui zbor fără pilot sau fără șofer, depinde cum vrei să-l numești. Vehiculul a fost prezentat la Conferința anuală de inovații din Anhui, China, unde reprezentanții companiei au garantat că în curând va fi lansată o versiune de serie.

La prima vedere, pare un elicopter, așa cum am mai putut vedea în ultimii ani, inclusiv din categoria celor cu propulsie electrică. De aproape, poți să-ți dai seama că partea de jos a vehicului Chery prezentat la Conferința de Inovații din Anhui are atașat o caroserie de automobil, cu patru roți.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Wizz Air, companie aeriană preferată de români, a început să vândă „mămăligă” la plic. Cu cât poți mânca \ CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air, companie aeriană preferată de români, a început să vândă „mămăligă” la plic. Cu cât poți mânca "polenta" la înălțime
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De fapt, exact așa funcționează, pentru că întreg proiectul a fost gândit ca un automobil care, atunci când dorește, își poate extinde funcțiile prin atașarea la corpul superior, care are structura unui elicopter. Concret, explicația tehnică a producătorului precizează că vehiculul este format din trei componete principale: aeronava, cabina inteligentă și șasiul inteligent.

Dar pe lângă toate aceste trăsături combinate între autoturism și elicopter, vehiculul Chery are o mare calitate: poate rula fără șofer/pilot și, de fapt, nu este echipat cu post de conducere, cu volan sau cu manșă de zbor.

FOTO O mașină „old timer” de 87 de ani a devenit cel mai vechi autoturism înmatriculat în România, în septembrie CITEȘTE ȘI FOTO O mașină „old timer” de 87 de ani a devenit cel mai vechi autoturism înmatriculat în România, în septembrie

Are toate funcțiile de rulare autonomă și, mai mult decât asta, are două sisteme separate, pentru rularea pe șosea și pentru zbor autonom. Destinația sa este aceea de vehicul pentru deplasări în zone urbane aglomerate, pe distanțe scurte, pentru scurtarea timpului de deplasare. Vehiculul are tot ce-i trebuie pentru a decola și ateriza vertical și are spațiu pentru transportul a două persoane.

Vehiculul a fost construit pe platforma inteligentă Marte a mărcii Chery, fiind completat cu hardware-ul necesar zborului, care permite o ridicare la maxim 1000 de metri și poate zbura cu cel mult 120 km/h. Bateria cu care este echipat îi permite o autonomie de energie de aproximativ 40 de minute.

VIDEO & FOTO Chinezii au testat cu succes mașina care a zburat fără pilot 80 de km

Chery se așează cu noul vehicul pe lista mărcilor din China care au investit deja în aparate de zbor cu propulsie electrică, dar este prima companie care pariază și pe tehnologia fără șofer. Xpeng, Geely, SAIC și GAC au deja vehicule electrice cu echipaj, aflate în diferite stadii de dezvoltare și testare.

România are cel mai mare declin al vânzărilor de mașini electrice din UE, deși la nivel european acestea au reînceput să crească, inclusiv în Germania. În Europa, hibridele fără încărcare la priză depășesc motoarele pe benzină CITEȘTE ȘI România are cel mai mare declin al vânzărilor de mașini electrice din UE, deși la nivel european acestea au reînceput să crească, inclusiv în Germania. În Europa, hibridele fără încărcare la priză depășesc motoarele pe benzină

În ultimul an, Stellantis și Toyota au anunțat majorarea investițiilor realizate în mici companii care dezvoltă aparate de zbor electrice, vehicule de transport în zone urbane, pe distanțe scurte.

Pe lângă acest vehicul, Chery a mai prezentat o serie de baterii inovatoare, cu electrolit în stare solidă, precum și noua serie de baterii LFP Kunpeng. Inginerii Chery susțin că vor atinge până la finalul anului, cu noile baterii solid-state, o densitate energetică de 400 Wh/kg, cu o țintă de 600 Wh/kg pentru anul viitor.

Versiuni de serie sunt programate pentru 2026 – 2027, iar vehiculele echipate cu aceste baterii ar putea ajunge până la 1.500 de km autonomie cu o singură încărcare. Bateriile Kunpeng vor aduce și ele autonomii mai mari, de până la 800 km, cu costuri mai mici decât în prezent, pentru bateriile ternare pătrate, și de 700 – 1200 km pentru bateriile cilindrice mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
chery
masina zburatoare
elicopter fără pilot
aeronava electrica