Bruxelles-ul schimbă regula emisiilor de CO2 pentru mașinile noi

Auto/Transporturi   
Bruxelles-ul schimbă regula emisiilor de CO2 pentru mașinile noi

Comisia Europeană vrea că schimbe Regulamentul de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și camionetele noi.

Amendamentul introduce o măsură de flexibilitate cu obiectivele lor privind CO2 pentru perioada 2025-2027, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA OĂ Giganți auto - amendă de sute milioane euro pentru cartel CITEȘTE ȘI ULTIMA OĂ Giganți auto - amendă de sute milioane euro pentru cartel

Această propunere a fost anunțată ca parte a Planului de acțiune industrială al Comisiei pentru sectorul european al autovehiculelor, adoptat la 5 martie 2025. Aceasta a urmat dialogului strategic privind viitorul industriei autovehiculelor, lansat de președintele Ursula von der Leyen la 30 ianuarie 2025 și care a implicat o consultare publică deschisă și mai multe discuții și angajamente cu liderii din industrie, partenerii sociali și părțile interesate pentru a aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul.

„Industria noastră auto extrem de inovatoare se decarbonizează pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice, dar și pentru a-și menține avantajul competitiv pe piețele mondiale. Prin inițiativa de astăzi, acordăm mai multă flexibilitate acestui sector-cheie și, în același timp, ne menținem obiectivele climatice. Împreună, dorim să demonstrăm că decarbonizarea și competitivitatea pot merge mână în mână”, a afirmat Ursula von der Leyen.

FOTO Wizz Air lansează noi rute din București CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air lansează noi rute din București

Măsura de flexibilitate propusă permite ca respectarea de către producători a obiectivelor privind emisiile de CO2 pentru 2025, 2026 și 2027 să fie evaluată pe parcursul întregii perioade de trei ani, stabilindu-se o medie a performanței lor, mai degrabă decât anual. Această abordare permite producătorilor să echilibreze orice emisii anuale excesive prin depășirea obiectivului în anul sau în anii rămași, conform TechRider.

Această flexibilitate suplimentară va contribui la protejarea capacității industriei de a investi în tranziția curată, menținând în același timp obiectivul pentru 2025 și menținând industria pe drumul cel bun pentru următoarea rundă de reduceri ale emisiilor. Obiectivele la nivelul UE urmăresc să facă sistemul de transport al UE mai durabil și să plaseze transportul rutier pe o traiectorie fermă către o mobilitate cu emisii zero până în 2050.

VIDEO Ultimele imagini de pe Autostrada Moldovei. Puncte nevralgice CITEȘTE ȘI VIDEO Ultimele imagini de pe Autostrada Moldovei. Puncte nevralgice

Comisia invită colegiuitorii să ajungă fără întârziere la un acord cu privire la acest amendament, pentru a asigura previzibilitatea și certitudinea pentru industria autovehiculelor și pentru investitori.

La începutul lunii, producătorii de automobile din Europa au transmis un mesaj după întâlnirea pe care au avut-o cu președinta Comisiei Europene, în cadrul „Dialogului strategic” pe marginea sancțiunilor privind emisiile de CO2, pe care UE vrea „să le flexibilizeze”. Constructorii auto consideră că este o urgență găsirea de soluții care să mențină industria auto competitivă.

„Producătorii europeni de vehicule și furnizorii de componente au investit sute de miliarde de euro și se angajează să facă din mobilitatea cu emisii zero un model de afaceri de succes.

VIDEO Primul drum cu mașina prin primul tunel de autostradă montană în România: Doar 3 minute CITEȘTE ȘI VIDEO Primul drum cu mașina prin primul tunel de autostradă montană în România: Doar 3 minute

Urgența de a acționa este aici: piața vehiculelor cu emisii zero nu crește suficient de repede. Tranziția poate funcționa numai dacă este cuplată cu acțiuni ambițioase imediate pentru a stimula infrastructura, subvenționarea cererii și măsuri pentru reducerea costurilor de producție”, transmite ACEA, la scurt timp după ce Ursula von der Leyen a declarat că propune transformarea calendarului de sancțiuni pentru nerespectarea emisiilor de CO2 dintr-unul anual, într-unul pe trei ani.

Reprezentanții industriei auto spun că „propunerea de reducere a penalităților pentru obiectivele pentru 2025 pentru mașini și LCV-uri este un prim pas în direcția corectă”.

FOTO Burduja a plecat la Bruxelles, pentru prelungirea tranziției la termocentralele pe cărbune. ”Energia României trebuie să fie sigură, accesibilă și curată!” CITEȘTE ȘI FOTO Burduja a plecat la Bruxelles, pentru prelungirea tranziției la termocentralele pe cărbune. ”Energia României trebuie să fie sigură, accesibilă și curată!”

Ola Källenius, președintele Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) și CEO al Mercedes-Benz, spune că nu este negociabilă trecerea la propulsia electrică.

„ Acest Dialog Strategic vine exact la momentul potrivit. Transformarea industriei noastre de automobile este în plină desfășurare, iar acum trebuie să definim un cadru care să asigure competitivitatea UE în acest sector critic. Tranziția către mobilitatea cu emisii zero și o industrie auto înfloritoare a UE trebuie să progreseze împreună – acest lucru nu este negociabil. Apreciem accentul pus pe accelerarea implementării conducerii autonome și ameliorarea măsurilor pentru CO2 propuse pentru 2025 pentru autoturisme și vehicule comerciale.

AnimaWings va avea baze aeriene la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, urmând să opereze zboruri externe regulate de pe cele trei aeroporturi. CEO AnimaWings: Dezvoltarea noastră va fi accelerată CITEȘTE ȘI AnimaWings va avea baze aeriene la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, urmând să opereze zboruri externe regulate de pe cele trei aeroporturi. CEO AnimaWings: Dezvoltarea noastră va fi accelerată

Dar permiteți-mi să fiu clar cu privire la preocuparea noastră principală: cum trasăm cursul pentru 2035 cu flexibilitatea și pragmatismul necesare pentru a face această tranziție să funcționeze? Aceasta este întrebarea fundamentală pe care am dori să o abordăm cu președinta Comisiei Eurpene în cadrul următoarei reuniuni de dialog strategic”.

Matthias Zink, președintele Asociației Europene a Furnizorilor de componente (CLEPA), amintește la rândul lui de soluțiile pe care le propune, care înseamnă menținerea unor motorizări care includ și combustia. „ Furnizorii, alături de producătorii de vehicule, conduc la decarbonizarea sectorului auto – și o vom realiza. Dar o flexibilitate mai mare este esențială pentru a ne asigura că tranziția este atât ambițioasă, cât și realizabilă în mod realist.

O întrebare crucială rămâne fără răspuns: cum putem stabili un cadru de reglementare deschis la tehnologie, care să permită soluții precum PHEV-uri și «range extender» după 2035? Acesta trebuie să fie un element cheie al planului de acțiune auto și o parte fundamentală a revizuirii regulamentului privind CO2 . Peste 3.000 de companii – multe dintre ele întreprinderi mici și mijlocii – depind de această flexibilitate pentru a prospera în Europa."

Victorie pentru industria auto - Comisia Europeană acceptă o ”flexibilitate” la normele CO2 pentru mașini CITEȘTE ȘI Victorie pentru industria auto - Comisia Europeană acceptă o ”flexibilitate” la normele CO2 pentru mașini

Și, Christian Levin, CEO al Scania, care răspunde de vehiculele comerciale în cadrul ACEA, este la fel de tranșant: „ Ne-au mai rămas mai puțin de cinci ani pentru a trece de la 2% la 35% cotă de piață, cu aproape niciuna dintre condițiile necesare atinse în prezent. Este esențial ca viitorul Plan de acțiune pentru industria auto să includă o revizuire accelerată a standardelor de CO2 pentru vehiculele grele până în 2025, pe baza unei evaluări urgente a condițiilor favorabile.

Camioanele și autobuzele sunt coloana vertebrală a economiei europene, esențiale pentru viața de zi cu zi a milioane de cetățeni și întreprinderi. Dar pentru a accelera tranziția lor către neutralitatea climatică, trebuie să se acorde un accent mult mai mare implementării infrastructurii critice, asigurând paritatea costurilor și creșterii cererii de camioane și autobuze cu emisii zero .”

ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile CITEȘTE ȘI ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile

Producătorii de vehicule și furnizorii de automobile cer în continuare rezolvarea unor probleme prioritare, precum revizuirea regulamentelor pentru CO2, acordarea de stimulente fiscale și de cumpărare pentru a susține adoptarea vehiculelor electrice, menținerea flexibilității după 2035 prin acceptarea de mașini PHEV, electrice cu autonomie extinsă (range extender), dar și cele cu combustie cu e-fuels.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna aceasta introducerea unui program european de stimulare a achiziției de automobile electrice, care să susțină industria auto în tranziția la propulsia exclusiv electrică, dar deocamdată nu sunt cunoscute detalii ale acestui program.

viewscnt
Afla mai multe despre
acea
emisii co2
masini electrice