VIDEO Blue Origin a lansat cu succes racheta New Glenn pe orbită, la prima încercare, după ani de așteptare și amânări. Totuși, booster-ul nu a reușit să aterizeze pe o platformă din Atlantic, așa cum era programat

VIDEO Blue Origin a lansat cu succes racheta New Glenn pe orbită, la prima încercare, după ani de așteptare și amânări. Totuși, booster-ul nu a reușit să aterizeze pe o platformă din Atlantic, așa cum era programat
scris astăzi, 10:11

Blue Origin a lansat cu succes racheta New Glenn pe orbită, la prima încercare, după ani de așteptare și amânări. Totuși, booster-ul nu a reușit să aterizeze pe o platformă din Atlantic, așa cum era programat.

Pentru Blue Origin acesta este un moment crucial, care accentuează competiția cu SpaceX a lui Elon Musk. Compania lui Jeff Bezos a reușit să plaseze New Glenn pe Orbita Pământului, la prima încercare. Racheta a fost lansată în jurul orei 9, ora României, de pe platforma Cape Canaveral Space Force Station din Florida, SUA. Primele etape ale misiunii au decurs conform planului, iar după cinci minute racheta s-a separat de booster-ul masiv. New Glenn a ajuns pe orbita Pământului după circa 15 minute de zbor, însă booster-ul nu a aterizat pe platforma plutitoare Jacklyn, aflată în Atlantic, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au decis când redeschid unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Elveția, unitate celebră cu o istorie de aproape 150 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au decis când redeschid unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Elveția, unitate celebră cu o istorie de aproape 150 de ani

”Am îndeplinit multe dintre obiectivele noastre, astăzi, le-am depășit. Am avut o separare curată. Am ajuns pe orbită. Nu am avut aterizare booster-ului, dar am fost aproape”, a declarat un vicepreședinte al companiei.

Racheta a fost propulsată de pe rampa de lansare de șapte motoare BE-4, care utilizează metan și oxigen lichid. După câteva minute de zbor, boosterul s-a separat de porțiunea superioară a rachetei și trebuia să se folosească de atașamentele asemănătoare unor aripi, pentru a se apropia de platforma plutitoare Jacklyn, aflată în Atlantic. Cu câteva secunde înainte de aterizare, boosterul trebuia să reaprindă câteva dintre motoarele sale și, cu ajutorul a cinci brațe masive, să aterizeze pe rampă, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Blue Origin nu a precizat ce s-a întâmplat cu booster-ul sau motivele din cauza căruia nu a reușit să aterizeze.

Racheta New Glenn are o înălțime de aproximativ 98 metri, semnificativ mai mare decât Falcon 9 a SpaceX, dar mai mică decât Starship – sistemul de rachete complet reutilizabile al companiei lui Musk, aflat în dezvoltare. Comparativ cu Falcon 9 a SpaceX, are o capacitate aproape dublă de transport – de 45.000 kg pe orbita joasă a Pământului, și 13.000 kg în orbita geostaționară, ceea ce îi permite să transporte sateliți de dimensiuni mari.

Lansarea cu succes a New Glenn, după mai mulți ani de amânări, produce o schimbare în competiția pentru contractele de lansare ale sateliților, până acum dominate de SpaceX. Deși New Glenn nu este la fel de puternică ca Starship (racheta complet reutilizabilă în dezvoltare a SpaceX), aceasta reprezintă o alternativă considerabilă pentru Falcon 9.

Blue Origin a reușit să atragă deja o gamă largă de proiecte, inclusiv Amazon, care va lansa sateliți pentru proiectul Kuiper, ce vor concura direct cu Starlink al SpaceX, și a încheiat acorduri pentru rețelele de telecomunicații prin satelit. De asemenea, a câștigat contracte pentru lansări pentru Departamentul de Apărare al SUA și va juca un rol semnificativ și în programul Artemis al NASA, în cadrul misiunii Artemis V din 2030. Blue Origin și-a propus, de asemenea, să facă lansări cel puțin o dată pe lună, începând din 2025, și chiar să dubleze aceste operațiuni pe viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue origin
new glenn