În a doua jumătate a lunii mai ar putea începe înscrierile pentru Programul Rabla 2025, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat că până atunci este estimat să dureze procesul de validare a dealer-ilor care vor participa la program.
Acum, ministrul Mediului arată că imediat după publicarea în Monitorul Oficial a ghidului, poate fi demarată procedura de validare a dealer-ilor auto, care este estimată la 10-14 zile.
”După jumătatea lunii mai putem considera încheiat procesul de validare a dealer-ilor, după care cetățenii pot începe înscrierea în program”, a spus Fechet, care a mai precizat că aplicația informatică este deja pregătită.

Românii care vor cumpăra un automobil electric nou, pe baza unui vehicul mai vechi casat la Remat, vor primi o subvenție de la stat de aproximativ 7.400 de euro, conform datelor anunțate de ministrul Mediului, care confirmă că sunt sumele finale. Pentru celelalte tipuri de motorizări sumele sunt mai mici, dar în creștere față de anii anteriori.
„Am trimis la Monitorul Oficial Ghidul de finanțare pentru RABLA 2025, programul care, de 20 ani, sprijină românii să își înlocuiască autovehiculele vechi cu unele mai prietenoase cu mediul. Ediția din acest an vine cu noutăți importante, iar vestea cea mai așteptată se referă la valoarea ecotichetelor pe care le acordăm”, a spus Mircea Fechet.
Iată sumele prevăzute în Ghidul Rabla 2025:
- 10.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
- 12.000 lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 15.000 lei pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
- 37.000 lei pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

De asemenea, Rabla 2025 va avea o procedură mult mai simplă care să permită românilor să se înscrie singuri în program, fără să mai fie nevoie de un dealer care să intermedieze această operațiune.
„O altă noutate este că am simplificat procedura de înscriere, astfel că toți cei care își doresc un motor mai curat, un consum mai mic și o mașină mai sigură se pot înscrie singuri în aplicația de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), ca să își genereze voucher-ul de care au nevoie. Așadar, fără dealeri, fără intermediari, direct în platforma AFM și apoi veți putea deconta acel voucher la orice producător sau furnizor de autoturisme! Condiția este, ca și până acum, să casați un autovehicul uzat”, mai spune Fechet.
Bugetul aprobat pentru Rabla 2025 este unul record, de 1,43 miliarde lei, în creștere cu aproape jumătate față de anul trecut. După 20 de ani de la startul primului Program Rabla, guvernul a reușit să scoată din circulație peste 1 milion mașini vechi, potrivit datelor AFM.