"Coborâtul oilor", sărbătorit fără oi la festivalul din Alba. Președintele CJ critică deciziile și amenințările Ministrului Agriculturii din cauza pestei micilor rumegătoare

"Coborâtul oilor", sărbătorit fără oi la festivalul din Alba. Președintele CJ critică deciziile și amenințările Ministrului Agriculturii din cauza pestei micilor rumegătoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2024

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfășurat duminică în absența ovinelor, în contextul apariției Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Decizia a provocat nemulțumirea președintelui Consiliului Județean (CJ) Alba, liberalul Ion Dumitrel.

Urmărește-ne și pe Google News

"'MULȚUMIM' ministrului Agriculturii, întrucât sub amenințarea lui am sărbătorit 'COBORÂTUL OILOR' fără oi! Oricât de vitrege ar fi condițiile impuse, vom susține și vom duce mai departe aceste frumoase tradiții strămoșești, alături de oamenii de aici și crescătorii de animale din Alba și din toată țara, împotriva voinței unora", a scris Ion Dumitrel pe pagina sa oficială de Facebook, citat de Agerpres.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Organizat în localitatea din Alba cu cel mai mare număr de oi, Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor", ajuns la ediția a XII-a, a avut loc duminică doar în prezența crescătorilor de ovine din Munții Sebeșului, în contextul în care în mai multe județe din țară au fost înregistrate zeci de focare de PMR.

Nicolae Ciucă și-a prezentat cartea ”În slujba țării” cu muzică lăutărească și mâncare oltenească, la emisiunea lui Mircea Dinescu de la Prima TV CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă și-a prezentat cartea ”În slujba țării” cu muzică lăutărească și mâncare oltenească, la emisiunea lui Mircea Dinescu de la Prima TV

Organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Săsciori, COOP Miorița Oacheșe, COOP Laz-Căpâlna, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori și CJ Alba, festivalul avea incluse în programul inițial, la fel ca în anii trecuți, o expoziție a crescătorilor de ovine și un târg de berbeci, care au fost anulate.

Din cauza pericolului legat de PMR, la final, în prezența unui public numeros, inclusiv politicieni din Alba, a avut loc doar târgul de produse tradiționale, prezentarea unor obiceiuri și tradiții pastorale și un spectacol folcloric.

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a declarat, miercuri, la Timișoara, că în august a avut loc în România o vizită a unei delegații de la Comisia Europeană, ai cărei experți au afirmat, în raport, că serviciile veterinare române și-au făcut treaba, iar singura modalitate de eradicare a bolii de pe teritoriul României este de a limita mișcarea animalelor.

În 1 august, ministrul agriculturii, Florin Barbu, împreună cu președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, s-au întâlnit cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor de creștere a ovinelor pentru a identifica soluții în vederea stopării răspândirii Pestei Micilor Rumegătoare, prilej cu care cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru o perioadă în vederea eradicării bolii, relatează Agerpres.

Potrivit DSVSA Alba, târgurile de animale din județul Alba au fost închise, începând cu data de 3 august, pe termen nelimitat, măsură luată pe fondul diagnosticării PMR care a apărut în mai multe județe din țară.

Pesta nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic

viewscnt
Afla mai multe despre
coboratul oilor.
targuri inchise
pesta micilor rumegătoare