Analiză din presa maghiară: Cămara Europei s-ar putea prăbuși – fără irigații, agricultura românească este în pericol iminent

Analiză din presa maghiară: Cămara Europei s-ar putea prăbuși – fără irigații, agricultura românească este în pericol iminent
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:00

Deși dictatorul român Nicolae Ceaușescu era clar atras de mega-investiții, planul pentru canalul de irigații Siret-Bărăgan de aproape 200 de kilometri, nu i-a stârnit niciodată imaginația.

Proiectul a fost lansat în cele din urmă abia în 1986, cu trei ani înainte de moartea sa, dar s-a oprit odată cu căderea comunismului. Acum, investiția a ajuns din nou pe masa Guvernului de la București, care se ridică deja la 5,5 miliarde de euro – diferența este însă că posibilitatea de irigare ar însemna acum supraviețuire, deoarece cel mai mare exportator de porumb al continentului este grav afectat de schimbarea climei, se arată într-o analiză Bloomberg, scrie publicația maghiară VILÁGGAZDASÁG preluată de Rador Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 pentru construcția de autostrăzi CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 pentru construcția de autostrăzi
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Este suficient să ne gândim la vremea din ultimele săptămâni: după căldura devastatoare și secetă au venit, în câteva zile, inundațiile.
Dependență totală

Alături de Bulgaria vecină, România este mai dependentă de agricultură decât oricare altă țară din Uniunea Europeană. Aproximativ o treime din toate fermele agricole din UE sunt în România, care asigură locuri de muncă pentru aproximativ 23% dintre cei care lucrează în agricultură la nivelul Uniunii Europene. Și, totuși, acest sector a acumulat pierderi de 2 miliarde de euro doar anul acesta și nici viitorul nu este încurajator: potrivit experților în climă, situația actuală este doar începutul.

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, iar fermierii vor fi complet expuși la vreme extremă. Bruxelles-ului nu-i place că trebuie să aloce acum un sfert din bugetul comun pentru sprijinirea agriculturii, ca să nu mai vorbim de subvențiile „extraordinare” acordate anul acesta, de exemplu, din cauza inundației. Dar și așa, în acest an, producția de cereale a UE va scădea în continuare cu cel puțin 7% sub media pe cinci ani, deoarece ploile din Franța și Germania au decimat recolta.

Sahara românească

Însă, necazurile nu au început astăzi: este al patrulea an în România când câmpurile de porumb și floarea-soarelui sunt distruse, astfel că și Petrică Andrei, de exemplu, și nu este singurul fermier local, a renunțat la producție la ferma sa de 1.000 de hectare din sudul României, deoarece, pur și simplu, nu este în stare să producă un randament semnificativ. Și nu este de mirare, deoarece în fiecare an o suprafață corespunzătoare fermei sale, adică 1.000 de hectare, este deșertificată.

Nici canalele pluviale de Dunăre, care funcționau bine în trecut, nu ameliorează această situație, fiindcă au fost neglijate și din această cauză astăzi sunt inutilizabile. „Suntem total dependenți de vreme, nu putem uda nimic, deci riscul este incalculabil”, a spus Petrică Andrei pentru Bloomberg.

Banii vorbesc, recoltele se distrug

Canalul Siret-Bărăgan ar putea servi drept cordon ombilical pentru zona uscată, dar care încă mai este fertilă; din proiectul de aproape 200 de kilometri au fost finalizați până când a fost oprit în 1994, doar 11 kilometri. Investiția a fost readusă în actualitate, dar mulți cred că este doar o promisiune de campanie, deoarece, pur și simplu, nu există bani pentru această investiție.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu – după ce a vizitat Statele Unite în căutare de investitori – s-a limitat să explice pentru Bloomberg că lucrările ar putea începe chiar în primul trimestru al anului 2025 și că această investiție este în continuare o „prioritate strategică”.
Însă, este un fapt concret că deficitul bugetar al României este foarte mare, astfel că guvernul nu poate finanța proiecte atât de mari din resurse proprii. România vrea să asigure irigarea pe o suprafață de aproximativ 2,2 milioane de hectare, pe lângă cele 1,6 milioane de hectare deja existente, ceea ce reprezintă doar un sfert din terenul arabil total al țării.

Skoda inaugurează pe Elroq versiunea mai ieftină a platformei electrice MEB a grupului VW, cu care încearcă să vândă la prețuri mici CITEȘTE ȘI Skoda inaugurează pe Elroq versiunea mai ieftină a platformei electrice MEB a grupului VW, cu care încearcă să vândă la prețuri mici

Încercări disperate

Mulți nu au încredere în construcția de canale mari de irigații și încearcă să rezolve irigarea cu alte metode. Constantin Toma, primarul orașului Buzău, s-a deplasat în Statele Unite și Israel pentru a investiga posibilitatea utilizării apelor uzate ale orașului pentru agricultură. „Nu este suficientă apă. Chiar dacă canalele vor fi terminate odată, debitul de apă al râurilor scade pe timp de vară, așa că trebuie să folosim apa mult mai eficient decât o facem acum”, a subliniat primarul.

Construirea unui mic baraj pe râul Vedea ar însemna mult – astfel și Petrică Andrei ar putea iriga un sfert din pământul său și i-ar fi suficient să încerce din nou să cultive porumb.

Sunt și fermieri mai norocoși, terenul inginerului agricol Nina Gheorghiță este aproape de Dunăre, ea irigă chiar și acum 80 la sută din ferma ei de 700 de hectare. Nina Gheorghiță speră la ceva profit chiar și anul acesta. Problema de bază este în continuare lipsa de irigare. Avem nevoie de un plan care să nu se schimbe de fiecare dată când se schimbă un ministru, a spus inginerul agricol.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
irigatie