An negru pentru apicultorii francezi

An negru pentru apicultorii francezi
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

"Este un an catastrofal", spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franței, care a pierdut 70% din recolta de miere și a fost nevoit să își hrănească familiile de albine pentru ca ele să supraviețuiască unei primăveri ploioase și reci, informează AFP.

Pe întreg teritoriul Franței, apicultorii se plâng de un "an negru", cu o scădere a producției de miere de primăvară, de până la 80% și, în unele cazuri, de albine moarte de foame, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Purcari semnează o achiziție strategică CITEȘTE ȘI Purcari semnează o achiziție strategică
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La Saint-Ours-les-Roches, centrul Franței, într-un an normal, un stup de albine produce aproximativ 15 kilograme de miere. "În acest an, vom strânge undeva între 5 și 7 kilograme", spune Mickael Isambert. "Vremea nefavorabilă din primăvară nu a permis albinelor să meargă să colecteze polen; a fost frig, a plouat o mare parte din timp, astfel că a trebuit să hrănim albinele cu zahăr", spune apicultorul de 44 de ani. Rezultatul, "cheltuieli suplimentare pentru o recoltă mai mică", subliniază Mickael Isambert.

Această situație este una generalizată. "În acest an, recolta este una proastă pe întreg teritoriul francez", afirmă Henri Clément, purtător de cuvânt la Uniunea națională a apicultorilor francezi (Unaf) și apicultor la Lozere. Henri Clément își evaluează propriile pierderi la aproape 50% dar precizează că "este prea devreme să vorbim de un bilanț global".

Aceste dificultăți intervin după protestele apicultorilor de la începutul anului, împotriva "concurenței incorecte" a mierii din străinătate, care a obligat guvernul de la Paris să deblocheze un ajutor de cinci milioane de euro. Apicultorii francezi au denunțat problemele cu care se confruntă în a-și comercializa produsele și acumularea stocurilor.

"Condițiile meteorologice au fost catastrofale în numeroase regiuni cu ploi abundente (cu un regim pluviometric mai mare cu 45% comparativ cu mediile anuale potrivit Météo France) și temperaturi scăzute, astfel că numeroși apicultori văd cum supraviețuirea exploatațiilor lor este pusă în pericol", avertizează Unaf. "De la o regiune la alta, asistăm la o reducere a producției de miere de primăvară cuprinsă între 20% și 80%, care va fi dificil de compensat de recoltele de vară", adaugă organismul.

VIDEO Roboții încep să înlocuiască paznicii CITEȘTE ȘI VIDEO Roboții încep să înlocuiască paznicii

Christian Pons, președinte la Unaf și apicultor la Hérault (sudul Franței), vorbește și el de un "an negru" pentru apicultura franceză, după mai multe sezoane caniculare sau perioade de îngheț târziu. "În urmă cu zece ani, făceam 1,5 până la 2,0 tone de miere pe stup, față de 100 de kilograme în prezent", susține Christian Pons.

În medie, francezii consumă în fiecare an 45.000 de tone de miere, dintre care aproximativ 20.000 de tone sunt produse în Franța, potrivit sindicatului agricol Confédération paysanne. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
franta