Investitorii care au gândit construcția în România a celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa reclamă că Guvernul, care le-a promis un ajutor de stat, i-a lăsat baltă, iar ei sunt nevoiți să caute acum bani prin străinătate, deși proiectul urma să fie o investiție 100% românească.
În urma unor demersuri începute prin 2023, Eco Partnersheep Insulation, companie deținută de antreprenorul Cristian Mercioniu, a obținut de la Primăria comunei Făgețelu, județul Olt, autorizația de construcție pentru o fabrica de procesare a lânii și produse fono și termoizolante din lână. Unitatea de producție urma să poziționeze România pe harta mondială a inovării, printr-o metodă unică de transformare a unui produs agricol – lâna brută –, considerat deșeu, într-o afacere sustenabilă, arată Agro TV
CITEȘTE ȘI FOTO Un nou produs românesc obține certificare europeană. Salamul de Nădlac, rețetă transmisă din generație în generațieAstfel, fabrica de procesare a lânii de la Făgețelu este concepută să realizeze, în urma unui proces inovativ, fără producere de deșeuri, trei produse distincte: izolații din lână, utilizate în construcții și în industria auto, lanolină, utilizată în industria farmaceutică, cosmetică și multe altele, și îngrășăminte organice.
Inițial, proiectul Eco Partnersheep Insulation pentru fabrica de procesare a lânii de la Făgețelu a beneficiat de sprijinul Ministerului Economiei, care a acordat un ajutor de stat pentru aproximativ 70% din investițiile eligibile, în valoare de aproximativ 22,5 milioane de euro.
Potrivit reprezentanților Eco Partnersheep, sprijinul reprezenta circa 50% din valoarea totală a investiției, un procent care încuraja investitorul român să continue drumul pentru realizarea acestui proiect, care oferă și o oportunitate pentru toți crescătorii de oi din țară, care vor putea astfel să valorifice și lâna, fără să o mai considere deșeu.
CITEȘTE ȘI România - Producția de cartofi s-a prăbușitÎn lunile aprilie, respectiv iulie 2024, au fost deja atribuite contractele de achiziții pentru linia tehnologică de spălare lână brută și extragere lanolină și linia tehnologică de prelucrare termoizolații din lână, în valoare de aproximativ 14,4 milioane de euro, precum și pentru lucrările de proiectare și execuție a fabricii de la Făgețelu, în valoare de aproape 15 milioane de euro.
Este arătat însă acum că Ministerul Economiei a retras ajutorul de stat, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor opt proiecte selectate inițial pentru finanțare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Componența comisiei care avizează investițiile străine în România a fost secretizată„În prezent, la fel ca și alți investitori, Eco Partnersheep Insulation se află în procedură de contencios administrativ cu Ministerul Economiei, solicitând repunerea în vigoare a acordului de finanțare. Dincolo de dimensiunea economică, demersul nostru vizează să conștientizeze Guvernul că respectarea angajamentelor asumate față de investitori, inclusiv cei români, nu este un act de bunăvoință, ci o obligație contractuală care trebuie îndeplinită cu bună-credință. Acest lucru ar contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării noastre”, a declarat administratorul companiei Eco Partnersheep Insulation, Cristian Mercioniu.
Până la o soluție venită din partea justiției, însă, antreprenorul s-a văzut nevoit să caute și alte soluții pentru continuarea proiectului. Astfel că, deși a inițiat construirea celei mai mari fabrici de fprecesarea a lânii din Europa ca pe o afacere 100% românească, Eco Partnersheep Insulation urmează să atragă acum și investitori străini, având în vedere că investiția nu mai beneficiază de sprijin financiar prin ajutor de stat
„Retragerea ajutorului de stat a dus la o întârziere de aproape un an în implementarea proiectului. În redesenarea schemei de finanțare, am avut grijă să nu afectăm dimensiunea și caracteristicile unice ale proiectului.
CITEȘTE ȘI Vinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine ProtejatăObiectivele noastre au fost păstrate, iar pe parcurs am adus îmbunătățiri semnificative prin creșterea capacității de procesare a materiei prime și diversificarea gamei de produse. Continuăm să respectăm obiectivele ESG (de mediu, sociale și de guvernanță) și ne dorim să devenim un model de guvernanță corporatistă și un exemplu de investiție responsabilă.
Ne respectăm viitorii 244 de angajați prin condițiile de muncă și de plată oferite și punem accent pe protecția mediului în toate etapele de producție. Astfel, proiectul nostru va asigura sustenabilitate pe termen lung din toate perspectivele. Sunt convins că amploarea proiectului nostru oferă o șansă reală de dezvoltare a fermelor de ovine din România.
Le mulțumim asociațiilor de fermieri pentru sprijin, cooperare și răbdare. Mulțumim, de asemenea, autorităților locale si județene care ne-au sprijinit în demersurile de autorizare ale acestei investiții. Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri”, a mai spus Cristian Mercioniu despre evoluția și provocările proiectului.