Companiile din industria de apărare sunt în pericol de insolvență deși în urmă cu 2 ani li s-au șters datorii istorice de peste un miliard de lei. Pericolul apare deoarece Guvernul nu a găsit în acest interval soluții de redresare financiară.
În toamna anului trecut, Profit.ro a anunțat că Guvernul a scos bani din buget pentru industria de apărare, în regim de urgență, invocând riscurile generate de tensiunile din apropierea României. Banii erau prezentați ca urmând să fie virați firmelor din industria de apărare pentru începerea unui program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri, cu argumentul că este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.
Aceasta după ce, în 2014, Executivul a șters datoriile bugetare istorice, în cuantum de 1,1 miliarde lei, pentru 15 companii din industria de apărare. Companiile beneficiare au fost Tohan Zărneșt, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reșița, Uzina Mecanică București, Electromecanica Ploiești, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, Pirochim Victoria și ale Fabricii de Pulberi Făgăraș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia din 2014 stabilea însă că, dacă firmele care au beneficiat de ștergerea datoriilor înregistrează la sfârșitul celui de al treilea an fiscal de la data anulării obligațiilor alte obligații neachitate la scadență de natura celor anulate, atunci obligațiile și accesoriile care au fost anulate sunt repuse în sarcina debitorului.
Reprezentanții Ministerului Economiei, instituție în subordinea căreia funcționează companiile din apărare, avertizau atunci că ștergerea datoriilor nu este suficientă, fiind nevoie și de capital de lucru pentru ca industria de apărare să supraviețuiască, deoarece toate unitățile sunt pe pierdere în condițiile unor fonduri limitate alocate de la buget.
Un document oficial confirmă aceste temeri, și anume că autoritățile nu au găsit în acest interval soluții de redresare financiară a companiilor din industria de apărare, astfel că riscul ca acum, când se apropie al treilea an fiscal de la data ștergerii datoriilor, acestea să le fie reintroduse în contabilitate, determinând insolvența acestora și, implicit, afectarea intereselor de securitate ale statului.
Ajungând la concluzia că termenul de 3 ani a fost unul "nerealist", iar condiția impusă companiilor din apărare de a nu mai acumula datorii în acest interval nu are cum să fie îndeplinită, varianta luată în calcul este abrogarea prevederii conform căreia datoriile șterse în 2014 sunt repuse în sarcina companiilor dacă acestea continuă să înregistreze plăți neachitate.