Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a trimis Autorității Naționale pentru Turism (ANT) un proiect de act normativ prin care propune înființarea unui Oficiu de Garantare în Turism prin care să îi protejeze pe călători împotriva daunelor financiare suferite în cazul insolvenței sau falimentului unei agenții de turism.
Măsura este promovată în contextul în care, în vara acestui an, agențiile Genius Travel și Mareea au intrat în insolvență, iar date prezentate recent relevă că cel puțin 30 de operatori din turism se află într-o situație similară.
Oficiul ar trebui să accepte și gestioneze mai multe instrumente financiare de garantare, iar agențiile pot alege una dintre variante: contribuție la Fondul de garantare în turism, polițe de asigurare, scrisori de garanție bancară sau depozite colaterale, toate în favoarea Oficiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma garantată pentru fiecare comerciant va reprezenta echivalentul a 15% din volumul de vânzări garantabil al comerciantului, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei.
Cuantumul va fi ajustat de Consiliul de Supraveghere al Oficiului în funcție de condițiile concrete ale pieței. Pachetele turistice sunt garantate în prezent în limita a 10.000 de dolari sau 50.000 de dolari, în funcție de tipul agenției de turism.
"Problema garantării 100% a banilor turiștilor e peste tot în Europa. Nivelul asigurărării reale e mult sub riscul existent", a declarat Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism. Ea a spus că instituția pe care o conduce a înaintat propunerea agențiilor de turism la ANPC, urmând ca aceasta să ajungă și la Banca Națională și Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru ca la final să fie selectată o variantă agreată de toată lumea și promovată prin ordonanță.
"Până la sfârșitul anului ne luptăm cu dinții ca această ordonanță să iasă", a mai spus ea.
CITEȘTE ȘI ANAT: Retragerea licențelor agențiilor care nu aveau poliță de asigurare protejează turiștiiAutoritatea pentru Turism a mai lucrat și la un proiect de ordonanță de urgență care modifică un act normativ din 1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor turistice, proiect care se află pe circuitul de avizare. Acest proiect va defini, printre altele, agențiile de turism din punct de vedere al responsabilității.
"În prezent sunt agenții turoperatoare și detailiste, iar acum ambele nu mai sunt în zonă de alb și negru. Vom avea garantare alternativă, ceea ce nu era posibil până acum. Asta dă baza ca în funcție de realitățile din piață, prin hotărâri de guvern, să putem construi astfel de instrumente alternative care să fie folosite de actorii din piața de turism", a afirmat Anca Nedea.