Factura salarială înghite un sfert din cheltuielile bugetului și crește în continuare

Factura salarială înghite un sfert din cheltuielile bugetului și crește în continuare
scris 13 nov 2015

Cheltuielile cu personalul bugetar au crescut, în fiecare din ultimii trei ani, ajungând de la 7% din PIB, la sfârșitul lui 2011, la 7,6 % din PIB în 2014. La sfârșitul acestui an și în 2016, datorită majorărilor aprobate, se vor apropia de 8% din PIB, nivel atins în perioada dinaintea crizei.

În 2015, Guvernul s-a angajat prin Strategia fiscal-bugetară să atingă o țintă de 6,3% din PIB pentru cheltuielile de personal.

Urmărește-ne și pe Google News

Deciziile recente de majorare a salariilor în sănătate, învățământ și administrație au dus la suplimentarea cheltuielilor cu personalul la ambele rectificări de buget din acest an, în dauna investițiilor publice.

În vară, guvernul a alocat în plus 1,38 miliarde lei pentru salarii, iar în octombrie alte 2,28 miliarde lei. De exemplu, pentru creșterea salariilor din sănătate cu 25% este nevoie de 300 milioane lei, pentru ultimele trei luni din acest an, iar pentru majorarea cu 12% a salariilor angajaților din autoritățile executive locale de încă 300 milioane lei. Alte 250 milioane lei sunt necesare pentru majorarea normei de hrană în sectoarele de apărare și ordine publică.

„În esență, pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare semnificativă a cheltuielilor curente (personal, bunuri și servicii, subvenții), concomitent cu diminuare masivă a cheltuielilor totale  de natura investițiilor programate”, se arată în opinia Consiliului fiscal referitoare a doua rectificare de buget.

Oricum, suma programată prin buget pentru acest an, de 50 miliarde lei, depășea ținta acceptată pentru cheltuielile de personal pentru că, în bugetul din acest an, ca și în cel de anul trecut, au fost incluse și drepturile salariale câștigate în instanțe de bugetari.

În 2016, însă, nu mai sunt programate plăți pentru drepturi restante. Cu toate acestea, suma destinată salariilor se va apropia de 8% din PIB, în 2016, la fel ca în acest an, nivel atins în perioada crizei care a impus măsuri dure de corecție: tăierea salariilor cu 25%, disponibilizări și sistarea angajărilor.

Unu din patru angajați lucrează la stat

În prezent, lucrează la stat 1,16 milioane persoane, cu circa 200 de mii mai puține decât în 2010. Începând de săptămâna viitoare, ministerele, primăriile, consiliile județene și celelalte structuri publice vor avea dreptul să angajeze personal pe toate posturile vacante, după ce în ultimii șase ani, din cauza crizei financiare declanșate în 2009, au fost obligate să se limiteze la a angaja persoane doar pe 15% din posturile vacante.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, unu din patru salariați români este bugetar, iar salariul în administrație este, în medie, de 2.550 lei, iar în învătățământ și sănătate media este de 1.550 lei.

Factura salarială înghite un sfert din cheltuielile bugetului și crește în continuare

Înainte de criză, cheltuielile salariale în sistemul public au urcat de la 6,3% din PIB, în 2006, până la 9,2% din PIB, în 2009. În 2014, cheltuielile de personal reprezentau 7,6% din PIB, iar majorările recente arată că, în 2015, se vor apropia de 8% din PIB.

Factura salarială înghite un sfert din cheltuielile bugetului și crește în continuare
viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bugetari
buget de stat
creșteri salariale
deficit