Intervalul în care firmele vor putea beneficia, o singură dată pentru fiecare contravenție, de îngăduința inspectorilor Fiscului, nefiind amendate fără să le fi cerut anterior un plan de conformare, a fost redus de la 5 ani la 3 ani, măsura fiind încă în stadiul de proiect.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Proiectul pregătit de Guvern stabilește că inspectorii Fiscului nu vor mai putea amenda firmele la prima constatare a unei fapte, ci vor fi obligați să încheie un proces-verbal de constatare a neregulilor care constituie contravenții (nu infracțiuni) și să redacteze un plan de conformare, cu problemele care trebuie remediate și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Acest termen nu va putea fi mai mic de 7 zile lucrătoare.
După expirarea termenului de conformare, inspectorul are dreptul să reia controlul și, în situația în care constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, poate aplica amenzi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul stabilea că o firmă va beneficia de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.
Ultimele date oficiale relevă însă că acest interval a fost redus la 3 ani.
Legea prevenției va fi aplicată pentru sancțiunile prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securității și sănătății în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legea contabilității, Legea dialogului social, Legea privind înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidență a salariaților.
Vor fi prevăzute excepții pentru evitarea aplicării Legii prevenției în cazurile în care:
Există un pericol pentru constatarea situației fiscale;
Există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați;
Este utilizată munca nedeclarată sau sunt folosiți minori.
Legea prevenției nu va fi aplicată, de exemplu, pentru sancțiunile prevăzute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va lipi înștiințări pe ușa casei sau a firmei celor care refuză să primească acte administrative fiscaleTermenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială și adoptarea în ședința de Guvern este 23 februarie 2017.
Conform ministrului Jianu, scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale. Această lege va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor.
Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit.