EXCLUSIV Harta tarifelor RCA. În Ardeal, Banat și parte din Oltenia, tariful crește și cu 50% în loc să scadă. Unde va fi cea mai ieftină poliță obligatorie

EXCLUSIV Harta tarifelor RCA. În Ardeal, Banat și parte din Oltenia, tariful crește și cu 50% în loc să scadă. Unde va fi cea mai ieftină poliță obligatorie
scris 18 oct 2016

Nu toată lumea are de câștigat din fixarea unui preț maxim pentru asigurarea de răspundere civilă auto. O analiză Profit. ro, bazată pe datele celui mai mare broker din România, relevă faptul că șoferii care conduc automobile înmatriculate pe persoană fizică în orașe cu o frecvență redusă a daunelor vor plăti, din 20 octombrie, mai mult decât ar fi făcut-o astăzi. Sunt, însă,  suficient de multe orașe, majoritatea foarte mari, unde există motive de bucurie pentru șoferi. 

Datele Safety Broker sunt calculate pe modelul expus de Autoritatea de Supraveghere Financiară, adică un automobil cu capacitate cilindrică între 1,2 și 1,4 litri, condus de un tânăr cu vârsta între 31 și 40 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Tarifele centralizate de intermediar sunt mult diferite în funcție de județul unde este înmatriculată mașina, lucru care nu se va mai întâmpla și de acum înainte, având în vedere că ASF a exclus din calcul criteriul zonei. Astfel, față de tariful maxim stabilit de ASF, de  610 lei, apar diferențe majore de preț, unele în defavoarea clienților.

Profit.ro vă pune AICI la dispoziție tarifele defalcate pe orașe.

Concret, șoferii din majoritatea județelor din Ardeal, ca și cei din Banat și din Bărăgan, vor fi dezavantajați, în timp ce șoferii din București, din orașele foarte aglomerate și din estul țării au mult de câștigat. 

Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare

Cele mai mari diferențe în defavoarea clientului, comparativ cu tariful maximal, există în județele Alba, Timiș, Mehedinți, Maramureș și Vâlcea. În acest județe, astăzi prețul minim al RCA se situează, potrivit datelor Safety, undeva între 420 de lei și 450 de lei, ceea ce înseamnă că, după intrarea în vigoare a tarifului maxim, ei vor plăti cu până la 50% mai mult.

Pe de altă parte, șoferii din București, Constanța, Brăila, Galați sau Craiova au motive de bucurie. Față de tarifele actuale (care ajung și peste 770 de lei în cazul Capitalei), reducerea de preț este una semnificativă.

Nici șoferii cu tarife mai mici și nici cei cu tarife mai mari decât nivelul maxim impus de ASF nu se vor mai diferenția începând din 20 octombrie, când ar trebui să intre în vigoare noile prețuri.

De ce aveau ei alte prețuri până acum ? Asta explică Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker: “Se observă din aceste valori că, de fapt, nu vorbim despre o socializare a tarifelor în cazul persoanelor fizice, pentru că sunt destule zone unde RCA va fi mai scump. Interesant este că au de pierdut tocmai aceia care locuiesc în județe cu daunalitate scăzută, pentru că ei sunt cei care plăteau mai puțin până acum. Cum ASF a eliminat zona din calculul tarifului, nu va mai exista o diferențiere din acest punct de vedere. Câștigă, însă, destul de mult, cei din orașele aglomerate, cu daunalitate ridicată”.

Pe medie, arată datele Safety Broker, tariful maximal pare, totuși, situat mai aproape de minimum de preț din acest moment decât de cea mai scumpă ofertă din piață.

Toate tarifele din toate județele pot fi consultate în tabelul atașat.

Din 20 octombrie, cel târziu, în România ar trebui să intre în vigoare, pentru prima data în ultimii aproape 20 de ani, un plafon maxim pentru prețul RCA. Acest tariff maximal a fost calculat de ASF pentru fiecarea categorie de autovehicule și a fost votat de Consiliul Autorității.

În acest moment, tarifele făcute deja publice, sunt analizate de Consiliul Concurenței. Ele vor deveni efective abia după ce vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarif maxim rca
asf
safety broker