EXCLUSIV Dertour, unul dintre marii turoperatori germani, scoate România din cataloage, din cauza infrastructurii proaste și a hotelurilor puține și foarte scumpe

EXCLUSIV Dertour, unul dintre marii turoperatori germani, scoate România din cataloage, din cauza infrastructurii proaste și a hotelurilor puține și foarte scumpe
scris 8 feb 2018

România a devenit singura țară din regiune care nu mai este promovată în cataloagele marilor turoperatori din Germania, stat care recent era principalul furnizor de turiști pentru piața locală. După TUI și Neckermann, și compania Dertour a renunțat acum să mai promoveze ofertele românești. Eliminarea României din cataloage, unde Bulgaria și Ungaria, de exemplu, ocupă numeroase pagini, este argumentată prin infrastructura deficitară, numărul mic de hoteluri de calitate și tarifele foarte mari practicate de acestea.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 2012, și alt gigant al turismului mondial, TUI, a renunțat să mai tipărească în cataloagele sale oferta turistică a României, iar în toamna anului 2015 și Neckermann, subsidiara germană a unuia dintre cele mai mari grupuri de turism din lume, Thomas Cook, a decis că România nu va mai figura, după o prezență de trei ani, în cataloagele sale.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, punctele slabe ale României au fost prezentate și în ultimul număr al uneia dintre cele mai mari reviste de turism din Germania, Touristik Aktuell, publicație citită de peste 112.000 de specialiști din domeniu. Revista a publicat un editorial dedicat Europei de Est, în care se vorbește despre Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Rusia, Croația și Bulgaria. Singura remarcă la adresa României aparține Katrinei Holzbrecher, manager de produs la DER Touristik Frankfurt, care acordă țării o bilă neagră pentru faptul că infrastructura este deficitară, iar ofertele hoteliere sunt puține și la prețuri foarte mari.

Turoperator german: Cei mai fideli turiști germani pe litoralul românesc au peste 70 de ani. Unii au și decedat în vacanță CITEȘTE ȘI Turoperator german: Cei mai fideli turiști germani pe litoralul românesc au peste 70 de ani. Unii au și decedat în vacanță

Acestea sunt și motivele pentru care DER Touristik Frankfurt a scos România din catalogul său tipărit, în care apar în continuare, de exemplu, Bulgaria și Ungaria, lăsând doar un singur circuit și câteva hoteluri în oferta online.

Până anul trecut, România era prezentată în cataloagele Dertour, marcă a DER Touristik, pe 15 pagini, cu o ofertă complexă cuprinzând mai multe circuite de grup, trasee individuale cu autoturismul, sejururi pe litoral și în Delta Dunării, city break-uri și vacanțe în stațiuni balneoclimaterice și montane. Pe lângă cele 15 pagini cu oferte, diverse reclame cu și despre România erau prezente chiar pe coperțile catalogului Dertour. Toate acestea au dispărut însă din acest an.

Relațiile României cu turoperatorii germani, și așa nu foarte calde, s-au răcit și mai mult din luna mai a anului trecut, când fostul ministru al Turismului Mircea Dobre a decis să închidă birourile de promovare turistică ale României în străinătate, inclusiv pe cel de la Berlin. Fostul șef al acelui birou, care a și părăsit ministerul după închidere, este cel care a intermediat de-a lungul anului aproape toate întâlnirile turoperatorilor germani cu miniștrii și șefii români ai Turismului, începând cu Elena Udrea și până la Anca Nedea, predecesoarea lui Mircea Dobre, cel care nu a ținut legătura cu acești turoperatori germani.

TUI Turcia contrazice autoritățile din turism: România n-are șanse să atragă rușii care nu mai merg în vacanțe în Antalya CITEȘTE ȘI TUI Turcia contrazice autoritățile din turism: România n-are șanse să atragă rușii care nu mai merg în vacanțe în Antalya

Eliminarea României din catalogul Dertour este ultima dintr-o serie de eșecuri în relația cu marii turoperatorii străini petrecute în ultimii ani. Romania lipsește deja de câțiva ani din cataloagele tipărite ale TUI și Neckermann, iar acum și din cel al mărcilor DER Touristik Frankfurt și DER Touristik Köln, respectiv Dertour și ITS. Nici FTI, al 4-lea turoperator ca mărime din Germania, nu mai are o ofertă atât de complexă cu România ca în ultimii ani.

Dacă în urmă cu 2-3 ani România creștea puternic pe piața germană, aceasta fiind la acea vreme principalul furnizor de turiști pentru destinațiile românețti, acum dispare drastic din ofertele marilor turoperatori germani, în timp ce Bulgaria, de exemplu, principalul concurent, este tot mai prezentă.

Un an întreg de absență din aceste cataloage ale marilor turoperatori, fiecare cu tiraje de câteva sute de mii de exemplare, va atrage după sine cheltuieli majore pentru o repoziționare pe această piață a destinației România, spun specialiștii în turism, care cred că inconsecvența cu care au fost tratați turoperatorii germani a dus la o stagnare a creșterii de pe această piață.

În discuțiile cu agențiile românești specializate în incoming, turoperatorii germani acuză, pe lângă infrastructura deficitară și oferta hotelieră insuficientă și scumpă, și lipsa de implicare a ministerului de resport, cu care nu au mai discutat în ultimii doi ani. Turoperatorii germani s-au plâns că au fost lăsați singuri să creeze și să lucreze la imaginea României pe piața din Germania. "Țara care ani de-a rândul a adus cei mai mulți turiști străini în România, Germania, a fost lăsată de izbeliște în ultimii doi ani, fără o politică de promovare clară, fără promovare și chiar și fără biroul de promovare, care deservea 84 de milioane de potențiali turiști", au mai spus reprezentanții turoperatorilor români care aduc străini în destinațiile interne.

În top acest timp, oficialii ministerului Turismului au făcut "vizite de lucru" în țări care n-au trimis niciodată prea mulți turiști în România, precum India, Singapore sau Malta.

Germanii alocă anual pentru concediile în afara granițelor țării peste 70 de miliarde de euro, fiind poporul care călătorește cel mai mult din Europa. În acest moment în care turiștii germani caută destinații sigure pentru petrecerea concediului, în condițiile în care țări precum Tunisia, Egiptul, Marocul și, parțial, Turcia, nu le oferă securitatea de care au nevoie, România, în loc să intensifice promovarea pe această piață, se ascunde.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
dertour
cataloage
turoperatori germani
eliminare
ministerul turismului