GRAFICE Dobânzile României pe termen lung rămân în jurul a 8%. Obligațiunile românești au performat cel mai slab din regiune în ultima săptămână

GRAFICE Dobânzile României pe termen lung rămân în jurul a 8%. Obligațiunile românești au performat cel mai slab din regiune în ultima săptămână
scris astăzi, 18:25

Randamentele la titlurile de stat pe 10 ani ale României au sărit de 8% în piața secundară, pentru prima oară după mai bine de doi ani. Obligațiunile românești au performat cel mai slab din regiune în ultima săptămână, pe fondul îngrijorărilor investitorilor în ceea ce privește situația fiscală, relevă datele analizate de Profit.ro.

În piața primară, Finanțele au luat 300 de milioane de lei de la bănci, la o dobândă de 7,9% pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE DECIZIE La solicitarea mediului de afaceri, Guvernul limitează creșterea permiselor pentru muncitorii străini la același plafon CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE La solicitarea mediului de afaceri, Guvernul limitează creșterea permiselor pentru muncitorii străini la același plafon

Randamentele la titlurile în lei pe 10 ani au crescut cu 20 de puncte de bază săptămâna trecută, la 7,9% pe an și la fixingul de luni, 20 ianuarie, au ajuns chiar la 8%, pentru prima oară după ianuarie 2023.

„Această creștere reflectă îngrijorările pieței privind consolidarea fiscală, întârziată de repetarea alegerilor prezidențiale și de riscul unei scăderi a ratingului suveran.

Exporturile Chinei au accelerat peste așteptări CITEȘTE ȘI Exporturile Chinei au accelerat peste așteptări

S&P are programată evaluarea de rating pentru această vineri și agenția este așteptată să urmeze decizia Fitch de a scădea perspectiva la negativă”, arată Erste.

În piața primară, Finanțele au obținut randamente ceva mai bune decât în cea secundară, cu un împrumut de 300 de milioane de lei, scadent în februarie 2038, la un randament mediu de 7,9% pe an, la o cerere de 668 de milioane de lei și un prospect de 300 de milioane de lei. Joi, Finanțele împrumutaseră 400 de milioane de lei cu scadența în 2034 la un randament mediu de 7,98% pe an.

Deficitul fiscal pe baze cash a ajuns la 8,4% din PIB în 2024, mult peste ținta inițială de 5%.

EXCLUSIV Barna Tanczos, noul ministru al Finanțelor: Vrem să promovăm mai mult împrumuturile directe de la populație, să reducem presiunea pentru finanțări de pe extern. În 2024, statul a împrumutat de la populație o sumă record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Barna Tanczos, noul ministru al Finanțelor: Vrem să promovăm mai mult împrumuturile directe de la populație, să reducem presiunea pentru finanțări de pe extern. În 2024, statul a împrumutat de la populație o sumă record

„Săptămâna viitoare, România va prezenta draftul de buget, cu o țintă de deficit de 7% din PIB. Totuși, este probabil să lipsească detaliile privind veniturile discreționare adiționale necesare pentru a atinge această țintă. Aceste măsuri cel mai probabil vor fi dezvăluite abia în a doua parte a lui 2025, după alegerile prezidențiale”, adaugă Erste.

La un deficit de 7%, statul va avea nevoie de finanțare de 230 de milioane de lei în acest an, estimează BCR, volum ce include datoria ajunsă la scadență.

Dobânzile României sunt de departe cele mai ridicate din regiune: Ungaria plătește 7%, Polonia plătește 6% și Cehia 4,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica