Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că ENEL trebuie să achite 401 milioane de euro, o sumă superioară celei de 250 de milioane de euro oferită de ENEL, însă inferioară celei de 550 de milioane de euro solicitată de statul român, pentru pachetul de 13,75% pe care compania italiană este obligată să-l achiziționeze, potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, au declarat pentru Profit.ro surse autorizate.
Decizia apare după un proces care a durat doi ani și jumătate.
Potrivit unor surse apropiate procesului, ENEL deja și-a provizionat întreaga sumă cerută de statul român (521 de milioane de euro conform unei hotărâri de guvern emisă de Guvernul Ponta, plus alte aproximativ 30 de milioane de euro dobânzi), nu numai cele 401 milioane de euro decise de Curtea de Arbitraj de la Paris.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE ora 23.00 Enel confirmă oficial informația.
“Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerț Internaționale de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu asteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, precizează reprezentanții Grupului Enel în România.
Compania italiană susține că s-a declarat în repetate rânduri hotărâtă să respecte prevederile contractului inclusiv achiziționarea pachetului de acțiuni, singurul lucru în discuție era metoda de calcul prevăzută în contract, asupra căreia cele două părți aveau viziuni diferite.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pe Profit Insider, control la cel mai cunoscut vânzător de RCA. Ce probleme existăÎn vara anului 2014, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, a demarat o acțiune împotriva ENEL la Curtea Internațională de Arbitraj pentru plata a peste 550 de milioane de euro. ENEL nu a recunoscut această sumă, considerând că are de plătit mult mai puțin, adică 250 de milioane de euro.
Profit.ro a relatat despre acest caz AICI, prezentând deciziile din țară.