Danemarca a anunțat că și-a procurat dosarele a sute de contribuabili care apăreau în "Panama Papers" după ce a vărsat șase milioane de coroane (810.000 euro) unei surse anonime, relatează AFP.
"Materialul conține numeroasele dosare pe care speram să le obținem și calitatea lor este conformă eșantioanelor pe care le-am primit înainte de a plăti", a explicat un responsabil al administrației fiscale daneze, Jim Sorensen.
Dosarele vor putea fi acum analizate detaliat pentru lansarea unor eventuale urmăriri penale pentru fraudă. Guvernul evocă cifra de 320 de dosare, implicând 500-600 de contribuabili, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii septembrie, Guvernul danez a anunța că va plăti o sursă anonimă pentru a obține datele din “Panama Papers”, astfel încât să îi identifice pe contribuabilii care este posibil să fi fraudat Fiscul.
“Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a-i prinde pe cei vinovați de evaziune fiscală prin ascunderea averilor, de exemplu în Panama, pentru a evita plata impozitului în Danemarca. Nu putem fi siguri în legătură cu rezultatul final, dar totul ne face să credem că sunt informații utile, pe care Administrația Fiscală daneză le va urmări”, spunea atunci ministrul de Finanțe, Karsten Lauritzen.
El arăta că statul danez va plăti sursei, a cărei identitate nu a fost divulgată, “câteva milioane” de coroane, adică sute de mii de euro, pentru circa 320 de dosare în care sunt vizați între 500 și 600 de contribuabili.
CITEȘTE ȘI Șeful Eurogrup le cere companiilor multinaționale să își plătească taxele în mod corect în țările membre UEÎn aprilie, un consorțiu de jurnaliști au prezentat dezvăluiri în legătură cu presupuse fraude financiare de proporții, pe baza a circa 11,5 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca. Premierul islandez și un ministru spaniol au demisionat în urma dezvăluirilor, iar autoritățile din mai multe state au deschis anchete.
Ideea de a cumpăra aceste date a fost criticată de un avocat, profesor de Drept la Universitatea Aarhus, Toben Bagge. El a avertizat că nimic nu garantează exactitatea datelor.
În plus, vânzătorul “probabil că nu le-a obținut legal”, ceea ce implică faptul că Guvernul „contribuie, într-un mod sau altul, la delicte”.