Serviciul Bucharest City Tour, de plimbare prin oraș al turiștilor dornici să descopere Capitala din autobuzul cu etaj, aduce în contul Regiei Autonome de Transport București (RATB) venituri mai mari de la un an la altul, încasările totale depășind 1 milion de lei. Necesitățile de finanțare ale companiei se bazează însă substanțial pe subvențiile statului.
Deschisă doar sezonier, în intervalul 15 mai - 15 octombrie, linia turistică a vărsat anul trecut în contul operatorului de transport public, din vânzarea legitimațiilor de călătorie, peste un milion de lei, cu 16% peste încasările din 2014, suma atrasă lunar fiind cu 22.175 lei peste cea din sezonul anterior.
Venitul mediu lunar obținut în aceeași perioadă din închirierea spațiului publicitar (outdoor, tipărituri) pentru această linie a fost cu 7.861 lei lei/lună mai mare decât cel înregistrat lunar în 2014, relevă un raport al companiei.
CITEȘTE ȘI RATB reia licitația pentru plata cu card bancar, neavând suficienți ofertanți. Unde circulă cei mai mulți "blatiști"Profitul obținut din operarea acestei linii a fost de aproape 190.000 de lei.
Peste 63% din veniturile totale de 815,092 milioane lei înregistrate anul trecut de RATB au reprezentat însă subvenții plătite de Primăria Capitalei din banii contribuabililor la bugetul local. Fără aceste subvenții, RATB ar fi fost obligată să recunoască un deficit financiar de peste 500 milioane lei.
În 2015, RATB a obținut venituri proprii totale de 310,827 milioane lei, reprezentând în principal bani încasați din vânzarea de bilete și abonamente de călătorie. În schimb, cheltuielile totale ale Regiei s-au cifrat la 815,092 milioane lei. Diferența de 515,02 milioane lei a fost acoperită prin subvenții plătite de Primăria Municipiului București de la bugetul local.
RATB figura, la finalul anului trecut, pe lista ANAF a marilor contribuabili cu obligații restante la bugetul de stat, având, potrivit Fiscului, datorii totale de 222,4 milioane lei, din care TVA de 75,39 milioane lei, dobânzi și penalități de 146,85 milioane lei și alte taxe și impozite de 219.894 lei. ANAF preciza că a început procedura de executare silită a RATB.
CITEȘTE ȘI Mesaj al Ministerului Mediului pentru proprietarii de mașini care își vor înapoi taxa autoÎn iulie 2015, ANAF a instituit poprire pe conturile RATB, pentru datorii bugetare reprezentând TVA aferentă subvențiilor acordate beneficiarilor de gratuități și reduceri (pensionari, elevi, studenți). Între timp, poprirea a fost ridicată, iar datoriile bugetare ale RATB au fost eșalonate la plată.
RATB operează un parc format din 1.927 de vehicule, din care 1.147 de autobuze, 483 de tramvaie și 297 de troleibuze, care asigură transportul în comun pe un număr total de 148 de linii, ce acoperă o arie totală de 601 kmp, din care 228 kmp reprezintă zonă urbană.