Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează o posibilă manipulare a pieței bursiere de către societatea Oil Terminal. Măsura autorității a fost luată în urma unei sesizări despre care Profit.ro a scris în premieră și în exclusivitate.
Sesizarea a fost făcută de avertizorul de integritate Dan Bărbulescu. După cum a arătat în exclusivitate Profit.ro, acțiunile Oil Terminal au pierdut peste 15% din cotația de la Bursă după o raportare anuală preliminară care evidenția un profit de doar 1,05 milioane de lei, deși la 9 luni raportase un rezultat net de 16 ori mai mare. După mai bine de o lună, compania a revenit și, la propunerea de dividend din martie, menționa un câștig net de 6,84 milioane de lei.
Parametrii cei noi ai rezultatelor financiare preliminare anuale au surprins vădit piața. Creșterea provizioanelor la 18,08 milioane lei, de la 2,53 milioane lei, nu a fost anticipată de nimeni, ca și "topirea" aproape integrală a profitului net la 9 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Am sunat din partea publicației noastre în ziua respectivă pentru explicații ale departamentului de contabilitate sau a conducerii asupra acestei modificări majore, însă nu am primit răspuns, iar compania nu a revenit cu explicații în zilele următoare.
Titlurile Oil Terminal au căzut în ziua respectivă cu 15%, maximul admis de sistemul operatorului de piață, până la prețul de 0,0986 lei/acțiune, iar tendința era în cotinuare de vânzare. Afișajul era fără cerere, însă de fiecare dată când se punea pe respectivul nivel de preț un ordin se executa. "Cum pui un ordin de cumpărare în piață, ți-l ia imediat", a declara atunci un broker pentru Profit.ro.
A doua zi, știrea a generat o activitate de tranzacționare încă și mai intensă și o volatilitate ridicată. Titlurile au tins să coboare, iar pe minimul zilei a fost atins la 0,0844 lei/acțiune, lovind cele mai coborâte niveluri ale cotației din iulie 2015 până în momentul respectiv.
Este zona de unde s-au activat masiv cumpărători care au împins din nou cotația peste nivelul de 0,095 lei/acțiune, palier la care se regăsesc și astăzi. Tranzacțiile din data de 16 februarie, cu un număr de peste 711.000 acțiuni, reprezintă al treilea cel mai mare rulaj pe acest emitent din ultima jumătate de an.