Traderul de stat prin care Republica Moldova își asigură energia necesară, Energocom, și-a diversificat sursele de achiziție energie din România, joi apelând în premieră și la cea de-a doua platformă de tranzacționare de la București, cea operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), relevă datele Profit.ro. Până în prezent, compania de la Chișinău a cumpărat energie doar de pe piețele spot operate de OPCOM și prin contracte bilaterale, precum cel semnat recent cu OMV Petrom.
Energocom a cumpărat în premieră 15 MWh energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri, din București, Operator de Piață de Energie Electrică Desemnat din România.
Testul a urmărit diversificarea surselor de energie și dezvoltarea parteneriatelor existente, susține compania.
“Această acțiune marchează un pas important în strategia Energocom de a extinde opțiunile de achiziție și de a consolida parteneriatele cu platformele de tranzacționare, asigurându-se astfel o gestionare eficientă și flexibilă a resurselor energetice.
În contextul în care piața românească este cuplată cu cea europeană, prețurile tranzacționate pe platformele respective sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”, a declarat directorul interimar al SA Energocom, Eugeniu Buzatu.
Profit.ro a anunțat că Energocom a reușit să facă economii față de prognoza sa inițială pentru luna ianuarie, în parte și ca urmare a semnării contractului bilateral cu OMV Petrom, care a diminuat cantitatea de energie pe care compania de la Chișinău a achiziționat-o de pe piața spot operată de OPCOM.
CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex anunță - Restricții de trafic prelungite pentru metroul spre aeroportul OtopeniAstfel, dacă, potrivit estimărilor inițiale, Energocom ar fi urmat să cumpere în ianuarie de pe OPCOM peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale doar 105 mii MWh (23%), în urma semnării contractului cu OMV Petrom, în primele 20 de zile ale lunii, au fost achiziționați 69,3 mii MWh de pe OPCOM (24,75%) și 98,7 mii MWh în baza contractelor bilaterale (35,26%).
Prețul celor 30 MW în bandă achiziționați de la OMV Petrom nu poate fi divulgat, dar Chișinăul susține că este mai mic decât ofertele existente pe piață.
Compania susține că a plătit în primele 20 de zile ale acestei luni în medie, pentru cei 280 mii MWh cumpărați, un preț de 126,75 euro/MWh, aproape dublu față cel de 66 dolari (64,07 euro)/MWh plătit până la 1 ianuarie 2025 pentru curentul electric produs de centrala MGRES de la Cuciurgan din Transnistria, a companiei ruse de stat InterRAO.
Acesta este mai mic cu peste 9 euro peste prețul mediu spot al energiei pe OPCOM din aceeași perioadă, care a fost de 135,6 euro/MWh.
Dacă ar fi cumpărat 39% din energia necesară de pe OPCOM (109 mii MWh) așa cum estima inițial, Energocom ar fi achitat în primele 20 de zile ale anului, aproximativ 15 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI România, pe ultimul loc în UE la folosirea Inteligenței Artificiale în companiiCum achizițiile de pe bursa spot din România au fost de doar 69,3 mii MWh (24,75% din total), suma efectiv plătită a fost de circa 9,4 milioane de euro.
Achizițiile de pe OPCOM au fost mai reduse și ca urmare a vremii favorabile din ultimul timp, care a condus la un consum sub cel estimat inițial și la o creștere a producției de energie regenerabilă.
Astfel, dacă Energocom se aștepta ca în întreaga lună ianuarie ponderea importurilor din România să fie de 62% din total, în primele 20 de zile ale anului ea a fost de doar 60%.
Dacă nu ar fi semnat contracte bilaterale și ar fi cumpărat toată energia importată din România de pe OPCOM, Energocom ar fi achitat aproape 23 milioane de euro pe energia importată din România (reprezentând 65% din suma achitată efectiv pe întreaga energie achiziționată din surse interne și importuri, de 35,5 milioane de euro).