Petrolul începe săptămâna în declin, pe fondul incertitudinilor legate de planul OPEC de a reduce producția

Petrolul începe săptămâna în declin, pe fondul incertitudinilor legate de planul OPEC de a reduce producția
scris 31 oct 2016

Cotațiile petrolului scad, luni, cu peste 3%, în condițiile în care investitorii văd mai puține șanse ca un plan de reducere a producției între statele membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să se materializeze, având în vedere că negocierile dintre producători sunt dificile.

În jurul orei 18:30, ora României, petrolul Brent era în scădere cu 3,4%, la 48,2 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI), cu 3,1%, la 47,4 dolari pe baril. În aceste condiții, referința globală Brent ar putea încheia luna octombrie cu un avans modest, de 0,4%, iar WTI, cu un declin de 1,7%.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu numai o lună înainte de o întâlnire oficială a OPEC, la care ar urma să fie finalizat acordul de reducere a producției de petrol, investitorii par tot mai neîncrezători în acest plan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Membrii OPEC nu au reușit, după mai bine de 18 ore de dezbateri care au avut loc vineri și sâmbătă la Viena, să stabilească detaliile planului de reducere a producției, convenit luna trecută, și nici să ajungă la o înțelegere cu marii exportatori din afara cartelului. Negocierile vor continua pe 25 noiembrie, cu câteva zile înainte de întâlnirea la care OPEC ar trebui să finalizeze acordul.

“După întâlnirea de la Viena, OPEC se află tot în impas. Statele din afara OPEC refuză să se alăture unui acord până când OPEC va finaliza înțelegerea, existând însă și refuzuri mai categorice”, se arată într-o notă a Morgan Stanley.

Statele OPEC au convenit luna trecută, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor.

Vineri, statele membere OPEC au încercat să stabilească detaliile planului de reducere a producției, dar nu au reușit să ajungă la o înțelegere, în condițiile în care Iranul refuză chiar și înghețarea exporturilor. Neînțelegerile din interiorul OPEC cu privire la modul de implementare a planului de reducere a producției au stat în calea unui accord de cooperare între organizație și alți mari exportatori, Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia și Bolivia, la discuțiile de sâmbătă.

Totuși, potrivit estimărilor publicate luni de analiștii de la Barclays, prețul petrolului ar putea crește anul viitor, indiferent de ce va face OPEC. Banca britanică spune, într-o notă, că stocurile de țiței la nivel global vor coborî semnificativ în lunile de iarnă și estimează că prețul petrolului s-ar putea menține în apropiere de 50 de dolari pe baril până la finele anului, urcând apoi la circa 57 de dolari pe baril în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
titei
opec
acord
cotatii
preti
barclays
morgan stanley
stocuri
viena
reducere productie