Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), controlată integral, din vară, de Ministerul Economiei, a decis, la finalul lunii trecute, să-l schimbe din funcție pe directorul general Sebastian Moga, care abia fusese numit pe post, în luna august. Noul director general este Cătălin Chesa, care până atunci exercitase atribuții de șef al Direcției Economice a Loteriei.
Astfel, CA-ul Loteriei a decis, pe 29 septembrie, să-l revoce din funcția de director general al CNLR pe Sebastian Moga, numit în funcția respectivă în prima parte a lunii august anul acesta, și să-l înlocuiască cu Cătălin Chesa. Cei doi au făcut rocada și în Comisia de Negociere a Loteriei.
Administratorii Loteriei i-au fixat noului director general obiective "foarte clare", după propria lor exprimare, respectiv finalizarea "sistemului loteristic" și a caietelor de sarcini până la finalul lunii octmbrie, precum și începerea achizițiilor de echipamente și terminale necesare implementării noului sistem loteristic, prin publicarea în SEAP a anunțurilor și documentațiilor pentru licitații, până la jumătatea lunii viitoare. În plus, CA-ul a solicitat conducerii să-și asume două note de fundamentare întocmite de Direcția Logistică a Loteriei luna trecută, una privind rectificarea fondurilor în programul de investiții pe 2016, iar cealaltă referitoare la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul în curs.
Loteria a terminat primul semestru al anului cu un profit net de 52,12 milioane lei, în creștere amplă, cu 79%, cu față de perioada similară din 2015, și cu o cifră de afaceri de 397,73 milioane lei, cu 13,6% mai mare comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut. În schimb, în 2015, CNLR a raportat un profit net de 18,69 milioane lei, cu peste 81% mai mic față de cel obținut în 2014, când depășise nivelul de 100 milioane lei. Prima variantă de buget pe 2016 al companiei, aprobată de Guvern în martie, prevede un profit net anual de circa 58 milioane lei.
În 2015, operatorul de jocuri loto a avut o cifră de afaceri de 756,6 milioane de lei, de la 826,82 milioane de lei în urmă cu un an și de la 1,07 miliarde de lei în 2013.
Până la numirea în funcția de director general, Cătălin Chesa lucrase ca expert în gestiune economică în cadrul Loteriei, preluând anul acesta atribuții de șef al Direcției Economice a CNLR. Chesa a fost director de trezorerie la Volksbank, fiind în continuare membru al A.C.I. România – Asociația Piețelor Financiare, organizația profesională a trezorierilor din sistemul bancar românesc. Soția sa, Ruxandra Chesa, este director general al Idea Broker de Asigurare, fosta VBL Broker, compania de intermediere în asigurări a grupului Volksbank.
Potrivit declarației sale de avere, anul trecut, ca expert în gestiune economică, Cătălin Chesa a încasat de la Loterie un salariu lunar de circa 6.770 lei. Soția sa a primit, în 2015, de la Idea Broker de Asigurare, un salariu lunar de aproximativ 11.460 lei. Cei doi dețin 3 apartamente în București și două mașini (Renault și Audi).
Noul director al Loteriei are conturi și depozite bancare în sumă totală de 62.000 euro, 376.000 lei și 11.460 dolari, dar și un împrumut de 47.400 euro contractat de la Raiffeisen Bank în 2007, precum și un card de credit cu limită de 9.000 de lei de la Banca Transilvania, care la începutul anului a finalizat preluarea Volksbank, fostul angajator al lui Chesa.
CITEȘTE ȘI Gazprom ar putea ajunge la un acord antitrust cu UE în octombrieFostul director al Loteriei, Sebastian Moga, fusese numit în funcție recent, în august, în locul lui Dănuț Sporea. Acesta, la rândul său, fusese pus în funcție interimar, după demisia predecesorului său, Adrian Manolache.
Manolache era șef al Loteriei din 2013, însă a demisionat anul trecut, la scurt timp după ce Rise Project a publicat un articol potrivit căruia Loteria și trei companii private cu acționariat grecesc, Lotrom, Intracom și Intralot, sunt anchetate penal de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, pentru că ar fi încasat bani operând aparate de tip slot machine (așa-numitele "păcănele") fără să dețină licențe și autorizații în acest sens, prejudiciind astfel statul cu circa 100 milioane euro.
Sebastian Moga este un vechi membru al PNL Cluj, respectiv din 1996, el candidând la alegerile locale din vară pentru Consiliul Județean.
Din board-ul Loteriei fac parte doi consilieri din echipa premierului Dacian Cioloș. Unul dintre ei este Mara Calista, fosta șefă de cabinet a fostului viceguvernator BNR, în prezent urmărit penal, Bogdan Olteanu, pe când acesta era deputat PNL, dar și colaboratoare a actualului liderul PNL Alina Gorghiu. Potrivit Agerpres, Calista ar urma să candideze la alegerile parlamentare din toamnă pe listele PNL Teleorman. Celălalt este fostul realizator TV Ionel Dancă.
CA-ul este condus de Dragoș Roșu, director de cabinet de secretar de stat la Ministerul Energiei și administrator al mai multor companii de stat din energie, fost director de tranzacții la traderul de energie KDF Energy. Administratori mai sunt Daniel Diaconescu, fost șef interimar al ANAF după demiterea lui Gelu Diaconu, și avocatul Eugen Preda, soțul Sandei Cornelia Preda, șef de serviciu la Direcția Buget și Analiză Financiară din cadrul BNR.
CITEȘTE ȘI Citigroup a obținut profit și venituri în scădere în trimestrul trei, dar peste așteptările analiștilorÎn vară, Guvernul Cioloș a decis, prin ordonanță de urgență, ca Loteria să treacă în subordinea Ministerului Economiei, condus de vicepremierul Costin Borc, minister care exercită de atunci calitatea de acționar unic a statului la CNLR.
Anterior, în octombrie 2015, în mandatul fostului Guvern, condus de premierul PSD Victor Ponta, tot printr-o ordonanță de urgență, Loteria Română fusese trecută din subordinea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Prin același act normativ, prezentat în exclusivitate la acea dată de Profit.ro, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc era trecut în coordonarea primului ministru. Practic, prin preluarea Loteriei, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc devenea concomitent jucător și reglementator pe piață.
Doar cu o săptămână înainte de acea controversată decizie a Guvernului Ponta, procurorii Direcției Naționale Anticorupție ridicaseră mai multe documente de la Ministerul Finanțelor, în cadrul unei anchete care viza contracte încheiate de Loterie cu diferite societăți comerciale, despre care exista suspiciuni că ar fi fost făcute cu încălcarea legii.
CITEȘTE ȘI Relu Fenechiu recunoaște, din închisoare, că a primit aproape 1 milion de euro pentru a ajuta o firmă să obțină contracteFoarte recent, la jumătatea lunii trecute, DNA a dispus reținerea pentru 24 de ore a doi foști șei ai Loteriei Române, Gheorghe Benea, fost director general, și Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții, pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar în acest dosar, care vizează un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de peste 13 milioane de lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.
Potrivit DNA, Gheorghe Benea a fost reținut pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în perioada în care era director general al Compania Națională Loteria Română (CNLR), în timp ce Ovidiu Rîpanu, șef Serviciu Achiziții la Loteria Română, a fost reținut sub acuzațiile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată.
Conform procurorilor DNA, în 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare a 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.
Contractul ar fi fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată, conform sursei citate, pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut, astfel, Loteriei Române autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței. De exemplu, Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu au inițiat procedura de achiziție fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile și nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor achiziționate, mai spun procurorii.
Aceștia mai arată că nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al Loteriei, care urma să fie predat în sistem buy-back, iar compania nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare - RCA, Casco, mentenanță - prevăzute în documente. De asemenea, au fost preluate de la Nicolae Sorescu, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială - date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.
CITEȘTE ȘI Criza medicamentelor este accentuată de metodologia de prețuri recent propusă de autorități - asociațiiPrin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat Loteriei Române un prejudiciu estimat la valoarea de 2.314.707 de lei.
Procurorii DNA mai spun că, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea companiei ar fi primit sume de bani și diverse bunuri.
Astfel, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, Ovidiu Rîpanu ar fi pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul Hummer, un autovehicul Opel și un autovehiculului BMW, precum și 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
Procurorii arată că Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu), patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac în valoare de 160.682,99 lei, un autovehicul Hummer în valoare de 139.364,72 lei, un autovehicul Opel în valoare de 59.380,80 lei și un autovehiculului BMW în valoare de 139.230 lei. Totodată, el a primit și autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.
Tot procurorii arată că, din cele patru autovehicule preluate de Ovidiu Rîpanu, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea, director general al Loteriei, ar fi primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, și pentru aceasta, autovehicul BMW în valoare de 139.230 lei. De asemenea, din cele patru mașini preluate de Rîpanu, Cornelia Olaru, referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.