Turcia: Pentru prima dată în ultimele opt luni, rata inflației a scăzut

Turcia: Pentru prima dată în ultimele opt luni, rata inflației a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 12:44

Rata anuală a inflației în Turcia s-a atenuat în iunie, pentru prima dată în ultimele opt luni, înregistrând o încetinire mai rapidă decât se estima, după vârful atins în mai, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Conform datelor publicate miercuri de Institutul de Statistică (TurkStat), inflația s-a redus la 71,6% luna trecută, de la 75,5% în mai. În ritm lunar, rata inflației a fost de 1,6% luna trecută, de la 3,3% în mai. Ambele cifre depășesc estimările analiștilor, scrie Agerpres.

Turcia schimbă registrul, după doi ani de presiuni asupra costului vieții, cauzate de unul din cele mai rapide ritmuri de creștere a prețurilor din lume. Oficialii sunt optimiști că va urma un proces rapid de dezinflație, după majorarea dobânzilor cu peste 40 puncte procentuale, la 50%, în mai puțin de un an.

Abia de acum - vânzarea sticlelor de plastic care nu au capacul atașat, interzisă în UE. Mulți consumatori sunt deja nemulțumiți CITEȘTE ȘI Abia de acum - vânzarea sticlelor de plastic care nu au capacul atașat, interzisă în UE. Mulți consumatori sunt deja nemulțumiți

Totuși, mulți economiști se așteaptă ca la finalul anului rata anuală a inflației în Turcia să depășească ținta Băncii Centrale a Turciei, de 38%. Evoluția inflației va determina și momentul reducerii dobânzilor.

Luna aceasta, ministrul de Finanțe, Mehmet Simsek, declara că este "important" ca inflația să scadă sub 42% - zona superioară a țintei Băncii Centrale a Turciei pentru finalul anului, dar de opt ori mai mare decât obiectivul oficial de 5%.

"Deteriorarea comportamentului în materie de prețuri și rigiditatea inflației pe segmentul serviciilor sunt provocările din următoarea perioadă. Ne așteptăm ca oficialii Băncii Centrale a Turciei să mențină înăsprirea politicii monetare", a apreciat Muhammet Mercan, economist șef la ING Bank în Turcia.

În timp ce așteptările privind inflația sunt în scădere, perspectivele pentru gospodării sunt mai sumbre, creșterea prețurilor peste un an fiind previzionată la 71,5%.

Analiștii se așteaptă și la o încetinire a creșterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare și al inflației ridicate, care afectează activitatea economică.

Pentru acest an, analiștii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se așteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie