Prețurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creștere din ultimii aproape doi ani, pe fondul majorării cererii externe și a deficitului de locuințe de pe piață, transmite Bloomberg.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INE), prețurile locuințelor au crescut cu 9,8% în trimestrul trei din 2024, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Este cel mai semnificativ avans începând din trimestrul patru din 2022, scrie Agerpres.
În ritm anual, prețurile au urcat cu 7,8% în trimestrul doi din 2024.
Compania Square Asset Management din Lisabona, care gestionează active imobiliare de peste 2,5 miliarde de euro, a dat vina pentru creșterea prețurilor pe deficitul de locuințe, cauzat de întârzierile în emiterea de noi autorizații de construcție, în special în Capitală.
„Aceste întârzieri în emiterea de noi autorizații de construcție, care pot dura ani de zile, sunt critice, deoarece duc la majorarea prețului final al locuinței. Dobânzile mai scăzute și cererea externă mai ridicată pentru proprietăți ar urma să mențină prețurile ridicate în viitorul apropiat”, a apreciat Pedro Coelho, directorul general al Square.
Deficitul de locuințe coincide cu majorarea cererii din partea cumpărătorilor străini, inclusiv americani bogați, care s-au stabilit în ultimii ani în Portugalia, în căutarea unei clime plăcute și a unui cost al vieții mai redus. De asemenea, ratele mai scăzute ale dobânzilor au sprijinit cererea de locuințe pe plan intern.
CITEȘTE ȘI Budureasca pariază pe inovație și sustenabilitate: obiectiv de creștere cu cca 20% și noi game de vinuriLuna aceasta, parlamentarii din Portugalia au discutat măsuri ce vizează restricționarea clădirilor rezidențiale pentru turiști.
Din 2018, numărul străinilor care locuiesc în Portugalia a crescut mai mult decât dublu, ajungând acum la nivelul record de un milion de persoane, aproape o zecime din totalul populației.
Locuințele sociale reprezintă doar 2% din totalul fondului locativ din Portugalia, unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE.