BCE, presată să accelereze reducerea dobânzilor, după ce inflația în Italia a scăzut sub 1%

BCE, presată să accelereze reducerea dobânzilor, după ce inflația în Italia a scăzut sub 1%
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:09

Inflația în Italia a scăzut sub 1%, în linie cu estimările analiștilor, punând presiune pe Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea dobânzilor, transmite Bloomberg.

În septembrie, prețurile de consum în a treia economie a zonei euro au urcat cu doar 0,8%, pe fondul reducerii costurilor cu energia, transporturile și comunicațiile, conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (Istat).

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: OMV Petrom a finalizat preluarea de proiecte fotovoltaice de peste 700 MW de la danezii de la Jantzen CITEȘTE ȘI Tranzacție: OMV Petrom a finalizat preluarea de proiecte fotovoltaice de peste 700 MW de la danezii de la Jantzen
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Tendința de reducere a inflației se menține în cele 20 de state membre ale zonei euro iar analiștii se așteaptă ca datele publicate vineri în Franța și Spania să arate o creștere a prețurilor sub ținta BCE de 2%. Investitorii se așteaptă ca la ședința monetară din octombrie Banca Centrală Europeană să anunțe a treia reducere a dobânzilor, scrie Agerpres

Eurostat va publica marți datele preliminare privind evoluția inflației în zona euro, în septembrie, iar analiștii se așteaptă la un nivel de 1,8%.

În pofida încetinirii creșterii prețurilor, unii oficiali ai BCE au o poziție de tip "hawk" (șoim - n. r.), susținând necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control.

Dar Italia ar saluta o reducere a dobânzii în octombrie. Premierul Giorgia Meloni a declarat că relaxarea politicii monetare este necesară pentru a sprijini creșterea economiilor europene. Guvernul de la Roma are ca obiectiv o expansiune de aproximativ 1% în 2024 dar trebuie să facă mai mult pentru reducerea datoriei, care depășește 130% din PIB. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi