Băncile europene lansează sistemul de plăți Wero, pentru a se desprinde de Visa și Mastercard

Băncile europene lansează sistemul de plăți Wero, pentru a se desprinde de Visa și Mastercard
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:39

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au lucrat ani de zile în liniște pentru crearea unui nou sistem de plăți care ar putea permite în cele din urmă clienților să renunțe la cardurile lor Visa și Mastercard, cel mai recent indiciu că regiunea caută să se desprindă de două din cele mai valoroase firme financiare din lume, transmite Bloomberg.

Proiectul Wero (parte a Inițiativei Europene de Plăți - EPI) se extinde acum în cea mai mare parte a Europei Occidentale. Susținut de 16 procesatori de plăți și bănci importante, inclusiv BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG și Worldline SA, în cele din urmă platforma va permite, de exemplu, unui client german să plătească instant o notă de plată la un hotel din Franța folosind propriul lui cont bancar în loc de Visa sau Mastercard.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANPC a închis temporar un cunoscut restaurant din București CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis temporar un cunoscut restaurant din București
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Poate părea simplu, dar dacă firmele reușesc implementarea proiectului, Visa și Mastercard vor pierde taxe de miliarde de dolari, pe care le percep de la comercianții europeni de fiecare dată când consumatorii își folosesc cardul, scrie Agerpres.

Dar, și mai important, este un exemplu de modul în care Europa nu mai vrea să depindă de SUA pentru infrastructura cheie, financiară sau de alt tip.

"În condițiile în care Visa și Mastercard sunt atât de mari, controlează o mare parte din piață. Ideea este de a construi o alternativă la soluțiile internaționale de plăți, pentru a oferi consumatorilor și jucătorilor europeni o alegere europeană", a apreciat Martina Weimert, director general la European Payments Initiative, compania din spatele Wero.

În zilele de după invadarea Ucrainei de către Rusia, Visa și Mastercard s-au mișcat rapid, suspendându-și operațiunile, prevenind plățile externe ale deținătorilor ruși de carduri și oprind străinii să fac tranzacții în Rusia.

Banca Centrală a Rusiei, pregătită pentru acest tip de criză, a creat anterior "Sistemul național de plăți cu cardul" pentru procesarea tranzacțiilor pe plan intern, chiar dacă cardurile aveau logo-ul Visa sau Mastercard. Astfel, consumatorii au putut continua să facă plăți pe plan local după invazie.

Chiar înainte de închiderea rețelelor în Rusia, Banca Centrală Europeană era din ce în ce mai îngrijorată de insuficienta suveranitate a sistemelor sale de plăți.

 HARTĂ Vremea se schimbă radical în România. Cod portocaliu de ploi abundente. Zonele vizate CITEȘTE ȘI HARTĂ Vremea se schimbă radical în România. Cod portocaliu de ploi abundente. Zonele vizate

Serviciile Wero urmează să fie disponibile atât prin propria sa aplicație cât și prin platformelor băncilor participante la proiect.

"Plățile sunt o problemă de volume. dacă nu ai volume, nu ai capacitatea de a fi competitiv pentru utilizatori", a explicat Carlo Bovero, de la BNP Paribas. Banca are peste 35 milioane de abonați la serviciul său de plăți Paylib în Franța, care se va alătura Wero.

Visa și Mastercard, înființate de bănci în anii '1950 și '1960 ca o alternativă la numerar, au procesat anul trecut 14.800 miliarde de dolari și, respectiv, aproximativ 9.000 miliarde de dolari, obținând comisioane din gestionarea tranzacțiilor.

Conform datelor Boston Consulting Group, veniturile din plăți au înregistrat o rată anuală de creștere de 8,3% în perioada 2017 - 2022, astfel încât veniturile ajung la 1.600 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
wero
mastercard
visa