Un bancher care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a folosit zeci de ani pudră de talc a obținut joi, în urma unui proces cu jurați, în comitatul Middlesex, în statul New Jersey, despăgubiri în valoare de 30 de milioane de dolari, iar soția sa a obținut de asemenea despăgubiri în valoare de șapte milioane de dolari, relatează CNN.
Bancherul Stephen Lanzo susține că folosește produse Johnson & Johnson precum Shower to Shower și Baby Powder de peste 30 de ani și afirmă că inhalarea pudrei i-a provocat un mezoteliom, o formă agresivă și letală de cancer ce afectează mucoasa plămânilor.
Depozite de talc, unul dintre cele mai ușoare minerale din lume, sunt localizate adesea alături de depozite de minerale care compun azbestul, iar studii au relevat riscul contaminării reciproce în timpul exploatării miniere.
Johnson & Johnson afirmă că produsele sale nu conțin azbest, o obligație legală încă din anii '70, afirmă compania.
O serie de cazuri asemănătoare, implicând azbest, este pe cale să fie judecate, un set urmând să intre pe rol în mai, în South Carolina, scrie News.ro
Un juriu din California s-a pronunțat, în noiembrie, în favoarea Johnson & Johnson, într-un caz implicând azbest.
Cazul lui Lanzo a fost primul judecat în New Jersey, statul de origine al Johnson & Johnson.
Atât Johnson & Johnson, cât și alte companii care produc pudră de talc sunt vizate în mii de procese separate - dar legate între ele - care stabilesc o legătură între utilizarea talcului în zona genitală și cancerul ovarian.
În acest caz, juriul i-a acordat despăgubiri în valoare de șapte milioane de dolari Kendrei, soția lui Stephen Lanzo, iar acestuia în valoare de 30 de milioane de dolari, sume care vor fi suportate de către Johnson & Johnson în proprție de 70%, iar Imerys Talc, un furnizor al mineralului, de 30%.
Avocații familiei Lanzos au acuzat compania de faptul că le ascunde clienților săi - încă din anii '60 - informații despre riscul la adresa sănătății pe care-l reprezintă azbestul în produsele sale pe bază de talc
Johnson & Johnson a argumentat că a efectuat testări aprofundate cu scopul de a se asigura că produsele sale nu sunt contaminate.
”În pofida faptului că suntem dezamăgiți de această decizie, juriul mai are de deliberat în acest proces și ne vom abține să comentăm până când cazul este definitiv închis”, a declarat Carol Goodrich, o purtătoare de cuvânt a Johnson & Johnson.
Imerys Talc nu a reacționat imediat, însă a declarat pentru Courtroom View Network că intenționează să facă apel împotriva hotărârii.
Juriul intră în a doua fază a procesului marți și se va pronunța asupra impunerii unor despăgubiri punitive.