Modificare a regulilor de insolvență pentru companii de stat și instituții publice, cu scopul ștergerii datoriilor bugetare

Modificare a regulilor de insolvență pentru companii de stat și instituții publice, cu scopul ștergerii datoriilor bugetare
scris 1 nov 2017

Senatorii au aprobat, un proiect de lege inițiat pentru ca societăți de stat, precum Remin Baia Mare, Societatea Națională Îmbunătățiri Funciare sau chiar Oltchim, să beneficieze în insolvență de posibilitatea de scăpa de datoriile bugetare prin conversia creanțelor în acțiuni. Măsura a fost extinsă și la instituții publice, dar Guvernul nu o susține, deși a fost propusă chiar de PSD.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Măsura, prezentată în premieră de Profit.ro, a fost propusă chiar de cel mai important partid din coaliția de guvernare, social-democrații urmărind astfel să permită reintroducerea acestor companii în circuitul economic viabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cele trei companii menționate se află în perioada de observație, urmând să fie întocmite și depuse planuri de reorganizare judiciară a companiilor, dar autorii au în vedere și companii care au în derulare planuri de reorganizare, precum Fortus, producător de utilaje pentru industria minieră și metalurgică, sau Oltchim S.A., producător de produse clorosodice, mase plastice, solvenți clorurati și pesticide.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Alte societăți avute în vedere, la care statul este acționar majoritar, sunt CNMPN Remin, care se ocupă cu extracția de minereu metalifer, neferos, și Societatea Națională Îmbunătățiri Funciare S.A., având ca obiect de activitate construcții hidrotehnice, lucrări de irigații, desecări, comaterea eroziunii solului).

Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal fără probe materiale în caz de fraudă pe lanțul de TVA. Vor fi confiscate însă inclusiv avioanele celor care fac evaziune la bunuri accizabile CITEȘTE ȘI Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal fără probe materiale în caz de fraudă pe lanțul de TVA. Vor fi confiscate însă inclusiv avioanele celor care fac evaziune la bunuri accizabile

Măsura avută în vedere de social-democrați este modificarea legislației în vigoare, astfel încât planul de reorganizare judiciară să poată include și conversia creanței bugetare în acțiuni sau titluri de valoare.

Un argument pentru modificarea legii este acela că procedura de dare în plată a bunurilor în contul creanței este greoaie și de durată.

Prin urmare, noua procedură ar permite conversia în acțiuni a creanțelor deținute de stat, inclusiv de autoritățile locale la aceste companii, având în prealabil aprobarea adunării generale a acționarilor, care va fi urmată de majorarea capitalului social al societăților respective.

Argumentul parlamentarilor este că o parte din aceste societăți comerciale sunt singurele producătoare de echipamente și utilaje din țară, având asigurată și o piață de desfacere potențială și incurajatoare.

Avocați: Dacă ați încheiat un contract de închiriere înainte de octombrie 2011, puteți fi luați prin surprindere de noul Cod Civil CITEȘTE ȘI Avocați: Dacă ați încheiat un contract de închiriere înainte de octombrie 2011, puteți fi luați prin surprindere de noul Cod Civil

Guvernul susține că astfel este dezavantajat creditorul bugetar, iar veniturile la buget ar fi afectate

Executivul este de păarere că prevederile proiectului duc la avantajarea debitorului aflat în dificultate sub aspectul lichidităților și nu este de natură a avantaja creditorul bugetar.

”În mod evident, creditorul bugetar nu are interes în susținerea debitorilor aflați în astfel de situații, mai ales în cazurile în care creditorul bugetar deține garanții asupra activelor societății debitoare aflate în insolvență. Motivul este evidențiat de faptul că realizarea conversiei duce la pierderea rangului prioritar recunoscut creditorului bugetar garantat, acesta devenind, astfel, un simplu acționar/ asociat”, a transmis Guvernul parlamentarilor.

Potrivit Guvernului, rolul Fiscului este de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale statului prin colectarea și administrarea eficace și eficientă a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat, neavând, însă, și scopul de a deveni acționar/asociat al unor astfel de societăți.

Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25% CITEȘTE ȘI Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25%

De asemenea, Guvernul arată că legislația actuală prevede un regim derogatoriu pentru companiile cu capital integral sau majoritar de stat la care s-a deschis procedura insolvenței, respectiv conversia creanțelor bugetare în acțiuni poate fi prevăzută în planul de reorganizare, dar cu acordul expres, în scris, al creditorului.

Executivul mai arată că o astfel de măsură poate fi considerată ajutor de stat și în acest sens amintește că, în cazul Oltchim, Comisia Europeană a acceptat conversia în acțiuni a unor creanțe, în favoarea creditorului (AAAS), nu ca parte a unui plan de reorganizare, ci ca măsură prealabilă privatizării societății, scopul nefiind restructurarea acestui operator economic printr-o procedură a insolvenței.

ANALIZĂ Bloomberg despre România: Haosul politic ar putea deraia una din cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană. Politicile nu sunt ancorate, România poate fi cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Bloomberg despre România: Haosul politic ar putea deraia una din cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană. Politicile nu sunt ancorate, România poate fi cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est

Senatorii au aprobat proiectul, cu extinderea prevederilor și pentru instituții publice

Senatorii nu au ținut cont de părerea Guvernului și au stabilit că ”planul de reorganizare poate prevedea conversia în titluri de valoare a creanțelor bugetare și/ sau a creanțelor proprii rezultate din activitatea instituțiilor publice față de debitorii la care statul este acționar integral sau majoritar, cu respectarea prevederilor Codului de procedură fiscală sau, după caz, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/ 1998 privind valorificarea unor active ale statului, precum și cu respectarea dispozițiilor legale privind ajutorul de stat”.

În ciuda opiniei negative a Guvernului, proiectul a fost aprobat, prin votul majorității de guvernământ, în aceeași zi în care comisia juridică din Senat a adoptat raportul favorabil proiectului.

Acesta din urmă va fi transmis și Camerei Deputaților spre dezbatere.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
proceduri
creante
conversie
titluri
remin
fortus
olcthim
parlament