Majoritatea de guvernământ a respins, miercuri, proiectul de lege prin care instituțiile publice ar fi obligate să nu mai ceară firmelor date și informații care există deja în baza de date din sistemul public, începând cu decembrie anul viitor, funcționarii care ar încălca regula urmând să fie sancționați disciplinar.
Reprezentanții majorității de guvernământ au arătat că nu se opun în principiu unei astfel de inițiative, dar au reclamat că forma propusă a proiectului nu a fost elaborată cu respectarea implicațiilor jurudice pe care le prespune și au arătat că proiectul ar putea fi îmbunătățit la Camera Deputaților, care va avea votul final asupra acestuia.
Proiectul a fost propus de liberali și obligă instituțiile și autoritățile publice să utilizeze date și informații aflate în sistemul public, indiferent de autoritatea sau instituția publică care le creează sau le administrează, în ideea de a reduce aglomerația la ghișee, dar și de a elimina o practică denumită în document ”șpagă”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informatii existente în sistemul public”, este regula din document.
”Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public”, mai stabilește proiectul.
Fapta de a solicita cetățenilor sau firmelor date ori informații care au fost deja comunicate unei alte instituții sau autorități publice va constitui abatere disciplinară.
CITEȘTE ȘI Raportul Departamentului de Stat SUA: Corupția rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita, o practică obișnuită în sectorul public. Politicieni dețin media și influențează politica editorialăInițiatorii apreciază că astfel vor fi reduse aglomerația la ghișee și numărul funcționarilor, dar va fi eliminată și ”șpaga”.
Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, care va lua decizia finală.