Costul orar al forței de muncă a crescut

Costul orar al forței de muncă a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2020

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut, în ultimul trimestru din 2019, cu 12,3%, comparativ cu același trimestru al anului anterior, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În trimestrul IV 2019 costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 0,27% față de trimestrul precedent și o rată de creștere de 12,03% față de același trimestru al anului anterior.

FOTO Copos și-a terminat turnul de birouri de peste 100 de metri din București CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a terminat turnul de birouri de peste 100 de metri din București

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile de învățământ (21%), ca efect al aplicării prevederilor legale, respectiv în construcții (19,85%), hoteluri și restaurante (15,49%) și activități profesionale, științifice și tehnice (14,18%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în sănătate și asistență socială (6,10%), respectiv industria extractivă (6,16%).

Față de același trimestru al anului precedent, creșterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 12,06%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,23%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cost forta de munca
ins