Tăriceanu, la discuțiile cu bancherii: Intenția OUG 114 a fost de a pune presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor. S-ar putea să creeze dificultăți. Poate suferi modificări în Parlament dacă sunt justificate

Tăriceanu, la discuțiile cu bancherii: Intenția OUG 114 a fost de a pune presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor. S-ar putea să creeze dificultăți. Poate suferi modificări în Parlament dacă sunt justificate
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 feb 2019

Liderul ALDE spune că este deschis la dialog cu privire la o posibilă modificare a Ordonanței 114, după ce aceasta a fost adoptată chiar de către Guvernul din care partidul face parte alături de PSD. Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit cu reprezentanții băncilor, una dintre industriile cele mai afectate de noile măsuri fiscale prin introducerea unei taxe pe activele financiare.

„Intenția OUG în ceea ce privește mediul bancar, nu ascund, a fost de a pune o anumită presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor practicat de sistemul bancar din România la creditele acordate atât firmelor cât și persoanelor private”, a spus Tăriceanu, președinte al Senatului, la începutul discuției cu bancherii, singura parte în care presa a avut acces.

Urmărește-ne și pe Google News

Taxa trimestrială pe activele bancare introdusă prin OUG 114/2018 este una progresivă, în funcție de cât de mult depășesc valorile indicatorilor ROBOR (din piața monetară interbancară) nivelul de 2%.

„Avem toată deschiderea să discutăm cu dumneavoastră deschis, la obiect, pentru că obiectivul e să scoatem o lege cât mai bună. Ordonanța 114 poate suferi modificări dacă sunt justificate, argumentate, pe parcursul legislativ”, a spus Tăriceanu.

Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor

Reacția Băncii Naționale a României și a băncilor comerciale la apariția acestei Ordonanțe a fost una foarte critică, în condițiile în care BNR își vede amenințat un instrument de politică monetară, iar băncile ar fi nevoite să plătească o taxă pe care o consideră excesiv de ridicată, la 1,2% pe an din activele financiare, de trei ori mai mare decât media profitabilității pe ultimii 10 ani.

„Am discutat cu foarte mulți dintre colegii mei și este evident că nu este un dialog academic, e un dialog practic, pentru că, fără a nega scopul OUG, am văzut o serie de reacții din piață, din mediul bancar, pe care vrem să le înțelegem mai bine (...) Vrem ca băncile să se implice mai mult în economie, nu mai puțin. Sigur că s-ar putea ca unele efecte colaterale, pe care le-am văzut menționate într-un document elaborat de Asociația Română a Băncilor, să creeze dificultăți. Și de aceea vreau să și discutăm pe aceste subiecte”, a spus Tăriceanu.

În documentul la care face referire președintele Senatului, băncile avertizează că unele dintre ele nu vor avea suficient capital pentru a acoperi taxa și susțin că, în cele din urmă, nu doar ele vor plăti rezultatul modificării fiscalității, ci întreaga societate, prin restrângerea creditării.

„Este clar nevoie de un sistem bancar cât mai puternic.. Dacă putem să ajutăm cumva, suntem gata să o facem. Să nu aveți impresia că ați venit pe un teritoriu minat sau ostil”, le-a mai spus Tăriceanu bancherilor.

Tăriceanu a rezumat și discuțiile purtate cu BNR, printre care se numără și posibilitatea redefinirii ROBOR, calcularea taxei pe un diferențial între dobânda la credite și cea la depozite și excluderea unor active financiare din baza de impozit, precum titlurile de stat și creditele cu garanții de stat - Prima Casă sau Start-up Nation.

ALDE pare în opoziție cu PSD pe subiectul OUG 114/2018. Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici (PSD) declara la finele săptămânii trecute că cei care speră la modificarea Ordonanței o fac degeaba și a trimis săgeți și către Ministerul Energiei, portofoliu aflat la ALDE. Tăriceanu i-a transmis lui Teodorovici să-și vadă de treabă: „El are o abordare socialistă, etatistă, noi avem o abordare liberală și care este specifică economiei de piață”.

OUG 114 este în dezbatere în Senat, urmând să meargă la Camera Deputaților. ALDE a venit deja cu modificări substanțiale în favoarea companiilor din sectorul energetic, afectate și ele de prevederile ordonanței menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa bancara
taxa active financiare
oug 114
calin popescu tariceanu