Fostul primar din Pitești Tudor Pendiuc a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, de Curtea de Apel București, după ce primise o condamnare de opt ani în prima instanță, iar pentru fapta de luare de mită pentru care fusese judecat a intervenit prescripția penală. De asemenea, fiica fostului edil, care fusese condamnată de Tribunalul București la cinci ani de închisoare a fost achitată. Decizia magistraților este definitivă.
Curtea de Apel București a decis, vineri, încetarea procesulu penal față de Tudor Pendiuc pentru luare de mită ca urmare a intervenirii prescripției penale (faptă din 18 februarie 2008) și reducerea pedepsei pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă calificată, în formă continuată, de la șase ani de închisoare la patru ani de închisoare. Pedeapsa inițială era de opt ani, în cumulării, scrie News.ro.
De asemenea, fata fostului primar, Emanuela-Elena Pendiuc, a fost achitată pentru spălare de bani și a intervenit prescripția pentru complicitate la luare de mită.
Au mai primit condamnări în acest dosar Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată.
Celelalte persoane judecate în acest dosar au fost achitate.
Totodată, instanța a decis ca fostul primar și alte persoane să plătească daune în acest dosar.
“Admite acțiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Pitești și obligă în solidar inculpații Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC Girexim Universal SA Pitești), Scarlat Constantin (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC CNCD SA PITESTI) și Nechita Emilian (numai până la concurența sumei de 21710406,06 lei) la plata către partea civila SC Publitrans 2000 SA Pitești a sumei de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obținute de SC CNCD SA si Girexim Universal SA și a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”, se arată în minuta instanței.
Decizia magistraților este definitivă.
Tudor Pendiuc fusese condamnat, în februarie 2020, la opt ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și șase ani închisoare pentru abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave și în forma continuată.
Fiica lui Pendiuc, Emanuela Elena Pendiuc, inculpată în același dosar, a fost condamnată la patru ani de detenție pentru complicitate la luare de mită și la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în final rezultând o pedeapsă de cinci ani închisoare.
În același dosar, omul de afaceri argeșean Valentin Vișoiu a fost condamnat la 7 ani și 8 luni de închisoare de închisoare pentru dare de mită și spălare de bani și abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave si in forma continuata.
De asemenea, în cauză, alte șase persoane au fost condamnate pentru infracțiunea de complicitate la abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave si in forma continuată, fiind vorba despre angajați ai unor structuri din cadrul administrației publice locale din Pitești.
Dosarul a fost trimis în judecată în martie 2015 de către DNA.
Potrivit procurorilor, Pendiuc a făcut demersuri cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între firma municipalității, S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD S.A. și S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăți.
”Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenția încasată de la Primăria Pitești, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, arăta DNA la momentul trimiterii în judecată.
Procurorii spuneau, de asemenea, că în exercitarea atribuțiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul București - Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.
”Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei în 26 noiembrie 2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. și ulterior a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societății anterior amintite”, susținea DNA.