România înregistrează cele mai mici diferențe salariale între bărbați și femei la nivelul Uniunii Europene și va elimina complet ecartul în următorii doi ani, potrivit unui raport realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES). În Franța, diferențele salariale nu vor fi eliminate decât peste 1.000 de ani în ritmul actual de scădere.
Ecartul dintre salariile obținute de bărbați și femei în România s-a redus puternic începând cu anul 2010, de la 8% la 3% în 2018, iar, dacă ritmul de scădere rămâne constant, româncele vor avea același salarii ca bărbații în 2022, potrivit estimărilor CES pe baza statisticilor Comisiei Europene.
La polul opus, Franța va avea nevoie de mai mult de 1.000 de ani pentru a elimina ecartul, în condițiile în care diferența dintre salariile femeilor și băbaților s-a redus cu doar 0,1 puncte procentuale în intervalul analizat, de la 15,6% la 15,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai mari diferențe salariale între sexe sunt înregistrate în Estonia (22,7%) și Germania (20,9%), iar cele mai mici în România, Luxemburg (4,6%) și Italia (5%). La nivelul UE, ecartul salarial este de 14,8%, în scădere cu 1 punct procentual de la 15,8% în 2010, fiind preconizat să fie eliminat abia în anul 2104.
La un ritm de scădere constant, Germania va elimina ecartul în 2121, Italia în 2074, iar Grecia în 2034.
În 9 state UE (Bulgaria, Slovenia, Portugalia, Polonia, Malta, Lituania, Letonia, Croația și Irlanda) diferențele salariale s-au mărit în ultima decadă și continuă să crească, potrivit raportului.
“În acest context, CES este alarmată, deoarece Comisia Europeană a amânat publicarea preconizatei directive privind transparența salarială de pe 4 noiembrie (Ziua Egalității Salariale) până pe 15 decembrie și a pus în discuție întreaga inițiativă, marcând-o ca tbc (“în vederea confirmării”- en. to be confirmed)”, arată reprezentanții CES, confederație ce reprezintă 45 milioane de angajați reuniți în 90 de sindicate din 38 de țări europene.
Sursă: Raport CES, pe baza datelor Eurostat