Toate aeroporturile și porturile fluviale și maritime în care acostează nave destinate transportului internațional de pasageri și mărfuri vor fi verificate, în acest sfârșit de săptămână, de către inspectorii sanitar veterinari, într-o încercare de a preveni apariția pestei porcine africane. Controlul vine în contextul notificărilor primite din partea Comisiei Europene cu privire la apariția de noi focare în Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, Belarus, Rusia și Ucraina.
În octombrie, un patronat din domeniu preciza pentru Profit.ro că un focar de pestă porcină africană în România va genera cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, cu pagube de sute milioane euro.
Chiar dacă nu afectează omul, boala este considerată un pericol pentru siguranța alimentară și se poate transmite prin produse de carne de porc transportate dintr-o țară în alta, prin mișcarea animalelor și prin transporturile ilegale de porci, precum și prin mistreți, care sunt purtătorii naturali de boală.
Concret, pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici și pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporții.
Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici și/sau sălbatici, bolnavi și cei sănătoși. Virusul se răspândește și prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) și excrețiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.
Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) și de către oameni, păsări, insecte.
Virusul se transmite de la porcii aparent sănătoși, cu 2-4 zile înainte de apariția semnelor de boală.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanții ANSVSA, având în vedere notificările primite din partea Comisiei Europene cu privire la apariția și evoluția unor noi focare de pestă porcină africană în anumite State Membre ale UE (Cehia, Estonia, Lituania, Polonia), precum și în țări terțe (Belarus, Rusia, Ucraina), conducerea instituției a dispus pentru sfârșitul acestei săptămâni, efectuarea unei acțiuni ample de control la nivel național.
Pe durata controlului, se va verifica modul de respectare a cerințelor privind colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, provenite de la mijloacele de transport internațional aeriene și navale.
CITEȘTE ȘI Românii cheltuiesc anual o avere pentru tratamente în Austria. Ce boli sunt cele mai frecventeÎn acest sens, inspectorii sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor vor efectua controale în toate aeroporturile internaționale și în porturile fluviale și maritime în care acostează nave destinate transportului internațional de pasageri și mărfuri.
Totodată, o atenție deosebită va fi acordată verificării mijloacelor de transport care sosesc sau care au tranzitat țările în care au evoluat focarele de pestă porcină.
Cu ocazia controalelor efectuate, reprezentanții DSVSA județene vor informa administratorii porturilor/aeroporturilor cu privire la obligațiile și responsabilitățile ce le revin, referitoare la colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor menajere și a subproduselor nedestinate consumului uman, în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a pestei porcine africane.
CITEȘTE ȘI Gripă aviară confirmată la două păsări găsite moarte în Parcul Tineretului din Capitală„Noi facem eforturi susținute și încercăm atât cât putem să ne ținem țara departe de riscul apariției pestei porcine africane. Nu știm însă cât timp vom putea face acest lucru. Avem, într-adevăr, intensificate toate formele de control, chiar pot să vă spun că am solicitat rețelelor de benzinării, precum și aeroporturilor, să își intensifice acțiunile de salubrizare a spațiilor destinate depozitării reziduurilor alimentare și colectarea acestora, având în vedere această experiență oarecum nouă cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autoritățile din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare din cele opt județe riverane, pe Nord și pe Est. Punctele vamale, de asemenea, sunt alertate pentru a face un control cât se poate de eficient al bagajelor călătorilor. Se face un control, de asemenea, cu maximă rigurozitate, a transportatorilor, a mărfurilor transportate, asigurăm o supraveghere cât de eficient se poate pentru a putea identifica într-un timp cât se poate de scurt un eventual cadavru cu proveniența de la un animal mort de pesta porcină africană sau animale cu un comportament schimbat și cu suspiciune de pestă porcină africană”, a declarat președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, citat în comunicatul de presă.
Potrivit oficialilor ANSVSA, propagarea bolii este grăbită, scăpând repede de sub control și are ”incidențe economice deosebite”, fiind ”un pericol real și actual”.