Producția de opiu din Afganistan a scăzut cu 95% după interzicerea culturii de mac pentru opiu de către guvernul taliban, în aprilie 2022, a constatat într-un raport publicat duminică Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), citat de dpa și AFP.
Biroul ONU este preocupat totuși de "consecințele umanitare pentru numeroase comunități rurale vulnerabile" ale acestei scăderi, cultivatorii fiind nevoiți să se reorienteze către culturi alternative, mult mai puțin rentabile, informează Agerpres.
Directoarea executivă a UNODC, Ghada Waly, a subliniat că Afganistanul are nevoie urgentă de investiții puternice în mijloace de trai sustenabile și asistență umanitară, pentru a le asigura agricultorilor afgani accesul la alternative la "economia opiului".
După revenirea la putere a talibanilor la Kabul, în august 2021, pe fondul retragerii forțelor internaționale, liderul suprem taliban a interzis prin decret cultivarea macului. În trecut, circa 90% din producția mondială de mac pentru opiu și heroină provenea din Afganistan.
Până în 2023, valoarea exporturilor afgane de opioide depășea frecvent valoarea bunurilor și serviciilor exportate în mod legal de această țară. Mulți fermieri s-au orientat spre cultivarea grâului, care generează însă venituri mult mai mici decât opiul.
ONU subliniază că aproape 80% din populația afgană depinde de agricultură, iar Afganistanul cunoaște al treilea an consecutiv de secetă.
Cultivarea macului a fost pentru scurt timp interzisă în 2000 de talibani, cu câteva luni înainte ca regimul lor fundamentalist să fie înlăturat de o coaliție internațională, în reacție la atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. În cei 20 de ani care au urmat de gherilă împotriva forțelor străine, talibanii i-au taxat în schimb pe producătorii de mac din regiunile aflate sub controlul lor, această cultură devenind astfel pentru ei o sursă importantă de venituri.