Polițiști și procurori desfășoară percheziții de amploare în dosare de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, furt calificat, infracțiuni de mediu si corupție

Polițiști și procurori desfășoară percheziții de amploare în dosare de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, furt calificat, infracțiuni de mediu si corupție

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Polițiști și procurori desfășoară 169 de percheziții în București și în mai multe județe, în dosare de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, furt calificat, infracțiuni de mediu si corupție, 75 de persoane urmând să fie duse la audieri.

”Astăzi, 29 mai 2024, Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, coordonează o amplă operațiune de combatere a infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară. Astfel, polițiștii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 169 de percheziții domiciliare și pun în aplicare 75 de mandate de aducere, în cadrul unor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale”, anunță autoritățile.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii scapă de viză pentru Thailanda CITEȘTE ȘI Românii scapă de viză pentru Thailanda



Sunt vizate infracțiunile de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, infracțiuni de mediu si corupție, scrie News.ro.

Infracțiuni de evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR-DICE, au pus în executare 3 mandate de percheziție în municipiul București, într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciu de 1.336.000 lei.

Si procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București împreună cu ofițeri din cadrul SICE Sector 6, au pus în executare 2 mandate de percheziție (în municipiul București) și 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciu de 644.730 lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reținut că în perioada 01.01.2018-30.09.2018, administratorul unei societăți comerciale din Suceava a omis în parte să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale derulate cu mai mulți agenți economici, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, iar în luna iunie 2018 a înregistrat în contabilitatea achiziții fictive de mărfuri de la o societate comercială, producând astfel un prejudiciu statului român în sumă totală de 1.037.516 lei, din care 114.771 lei impozit pe profit, 784.867 lei TVA și 137.878 impozit pe venitul microîntreprinderii.

Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reținut că în perioada 01.01.2017 - 31.12.2020, în evidența contabilă a celor două societăți vizate de anchetă au fost înregistrate doar o parte din veniturile realizate din prestări de servicii de instruire teoretică și practică în vederea obținerii permiselor de conducători auto, pentru diverse categorii, efectuate în beneficiul mai multor persoane fizice, rezultând o diferență neînregistrată în contabilitate, împrejurare în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 536.084 lei (din care 509.280 lei reprezentând TVA și 26.804 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), respectiv 292.698 lei (din care 281.889 lei, reprezentând TVA și 10.809 lei, reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor).

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, împreună cu ofițeri din cadrul SICE Ilfov au pus în executare 4 mandate de percheziție și 2 mandate de aducere în două dosare de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat de 2.000.000 de lei.
Într-una dintre cauze, o societate comercială figurează ca fiind beneficiarul unor livrări intracomunitare de bunuri (autoturisme), iar pentru aceste achiziții de bunuri societatea nu a declarat conform prevederilor legale TVA de plată aferentă și impozitul pe profit corespunzător livrării bunurilor.
În cealalta cauză, că în perioada 01.02.2019 - 31.05.2021, reprezentanții unor societăți comerciale au ascuns veniturile obținute din comercializarea unor articole de încălțăminte pe mai multe site-uri de profil, iar suma ce reprezenta contravaloarea produselor era încasată prin intermediul conturilor bancare ale mai multor persoane fizice și juridice.

Într-un alt dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare un număr de 4 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor. Se reține că în perioada 2017-2022 un funcționar bancar a creditat două societăți comerciale, administrate de membrii familiei sale, cu importante sume de bani, aceste sume de bani provenind din conturile clienților instituției bancare ca urmare a comiterii de către funcționarul bancar a unor infracțiuni informatice.

Și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare mai multe mandate de percheziție domiciliară.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș împreună cu ofițeri de poliție IGPR - SICE au efectuat 26 de percheziții și au dispus 7 mandate de aducere, într-un dosar privind infracțiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1.486.191 lei. Într-un alt dosar privind infracțiunea de evaziune fiscală cu prejudiciu de 245.669 lei au fost efectuate 4 percheziții (în județul Argeș) și s-a dispus 1 mandat de aducere. De asemenea, într-o altă cauză vizând infracțiunea de evaziune fiscală s-au dispus 3 percheziții (2 în județul Argeș, 1 – municipiul București). S-a reținut că reprezentanții unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului în regim de taxi nu au înregistrat operațiunile comerciale în actele contabile și au declarat sediul social în mod fictiv în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale și verificărilor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș împreună cu ofițerii de poliție IPJ Maramureș au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza localităților Borșa și Moisei, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări de evaziune fiscală. În perioada 2019-februarie 2023, administratorul unui operator economic în domeniul alimentației publice-turism a emis bonuri fiscale pentru toate operațiunile efectuate, pentru o parte din acestea fiind emise doar note de plată care nu au fost înregistrate în contabilitatea societății, cu consecința prejudicierii bugetului consolidat de stat cu suma de 585.747 lei.

În data de 29.05.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Buzău împreună cu ofițerii de poliție SICE Buzău, au pus în executare 28 de mandate de percheziție la domiciliile unor persoane din comuna Calvini, jud. Buzău, dar și pe raza județului Ilfov și a municipiului București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor, cu un prejudiciu total în cuantum de aproximativ 140.000 lei.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița împreună cu IOJ Dâmbovița au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară.

Cercetările sunt efectuate pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută art. 9 lit. a și lit. b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Ordinul Arhitecților lansează un concurs de soluții pentru amenajarea celor șase mari lacuri de pe râul Colentina din București: Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești și Pantelimon CITEȘTE ȘI Ordinul Arhitecților lansează un concurs de soluții pentru amenajarea celor șase mari lacuri de pe râul Colentina din București: Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești și Pantelimon

Infracțiuni de corupție și de serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împreună cu ofițeri de poliție SICE Vâlcea, au pus în executare 4 mandate de percheziție și 43 de mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de corupție și de serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în aceea că în perioada 2021-2022, reprezentanții unei societăți comerciale cu capital privat, prin întocmirea în fals a unor documente, au accesat ilegal fonduri din bugetul național.

Într-o acțiune simultană, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, împreună cu ofițeri de poliție SOP, au efectuat percheziții și au dispus mandate de aducere vizând infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual conform articolului 297, alineatul 1, Cod Penal și articolului 321, alineatul 1, Cod Penal.

Infracțiuni la regimul proprietății intelectuale - contrafacere

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, împreună cu ofițeri de poliție IGPR - SICE, au efectuat 2 percheziții într-o cauză având ca obiect articolul 102 alineatul 1 litera b din Legea 84/1996, referitor la punerea în circulație de produse contrafăcute. Perchezițiile s-au desfășurat în municipiul București.

Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie, împreună cu ofițeri de poliție IGPR - SICE Hunedoara, au pus în executare 3 mandate de percheziție și un mandat de aducere într-un dosar penal privind infracțiuni prevăzute de legea 84/1998 referitoare la contrafacere.

Infracțiuni de mediu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației și ofițerii de poliție din cadrul IPJ Maramureș au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară pe raza localității Săpânța, într-un dosar în care se efectuează cercetări față de 4 suspecți ce au calitatea de personal silvic. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice, fals intelectual și uz de fals.

Tot în această dimineață, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, împreună cu ofițeri din cadrul DGPMB - Secția 5 SICE, au efectuat 3 percheziții în municipiul București, într-un dosar privind infracțiuni la regimul deșeurilor. S-a reținut că, în cursul anului 2023, mai multe persoane au transportat și aruncat în mod repetat mai multe deșeuri menajere și deșeuri rezultate din desființarea de construcții în zona limitrofă a Drumului Vârful Berivoiul Mare din Pădurea Băneasa.

Infracțiuni de inșelăciune si fraudă informatică

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, împreună cu ofițeri de poliție IGPR, au efectuat 4 percheziții domiciliare în locații situate în județele Timiș, Arad, Hunedoara și Giurgiu, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor, constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

Și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, împreună cu ofițeri din cadrul DGPMB - SICE Sector 4, au pus în executare 5 mandate de percheziție și 4 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals și uz de fals, cu prejudiciu de 100.000 de lei. Se reține că în cursul anului 2021, prin folosirea în fals a datelor administratorului unei societăți comerciale, făptuitorii au contractat un credit pentru achiziționarea unui autoturism marca Audi A6, iar apoi prin folosirea de procuri notariale falsificate au înstrăinat succesiv autoturismul până când acesta a ajuns în posesia unui cumpărător de bună-credință.

Intr-un alt caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și IPJ Constanța au pus în executare 4 percheziții (jud Bihor) și 1 mandat de aducere într-un dosar de înșelăciune cu prejudiciu de 186.000 lei.

Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, împreună cu ofițeri de poliție SICE Prahova, au pus în executare 7 mandate de percheziție și 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune, fals și uz de fals, cu prejudiciu de 50.000 lei. Se reține că în perioada februarie-martie 2022, reprezentanții unei instituții financiare nebancare au falsificat documente pentru acordarea unui împrumut pe numele unei persoane fizice, respectiv au falsificat documentele prin care alte două persoane vătămate au fost înscrise ca giranți pe contractele de împrumut. De asemenea, persoanele vătămate au fost induse în eroare de autorul faptelor descrise anterior cu ocazia girării unui alt împrumut la instituția financiară nebancară, prin semnarea unui document necompletat ce a fost utilizat succesiv la obținerea unor împrumuturi sau pentru a gira în alte situații.

Într-o cauză având ca obiect exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, împreună cu lucrătorii din cadrul IPJ Arad - SICE, au efectuat o percheziție domiciliară pe raza Municipiului Arad. În cauză se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual și exercitarea fără drept a unei profesii, toate în formă continuată. În perioada 2019-2022, există suspiciunea că medici stomatologi din cadrul unei societăți comerciale cu sediul în municipiul Arad, județul Arad, având ca obiect de activitate furnizarea de servicii stomatologice, au indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate Arad prin aceea că au solicitat decontarea unor servicii medicale stomatologice cu privire la care există date că în realitate nu au fost prestate, în acest sens fiind întocmite și utilizate înscrisuri falsificate. Prejudiciul estimat este în valoare de 110.000 lei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu Serviciul de Investigații Criminale a pus în aplicare 2 mandate de percheziție în cadrul unui dosar penal privind fapte de acces ilegal la un sistem informatic, tranzacții financiare frauduloase și furt.

În același timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 împreună cu polițiști SICE Sector 2 au dispus 2 mandate de aducere într-o cauză de fraudă informatică cu prejudiciu de 750.000 lei.

Frank Timiș iese din acționariatul Trencadis. Marian Murguleț, fost CIO guvernamental, preia integral controlul companiei CITEȘTE ȘI Frank Timiș iese din acționariatul Trencadis. Marian Murguleț, fost CIO guvernamental, preia integral controlul companiei

Infracțiuni de contrabandă

Într-o cauză înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, procurorii împreună cu ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară într-o cauză privind fapte de contrabandă și deținere de substanțe toxice, fapte prevăzute de articolul 359 CP și articolul 271 din Legea 86/2006. Din materialul probator administrat în cauză a fost constatat faptul că prin intermediul platformei olx.ro sunt comercializate substanțe chimice din categoria produselor de protecție a plantelor clasificate ca fiind foarte toxice (T+), care au proveniență extracomunitară, respectiv Republica Ucraina. Din datele dosarului rezultă că acestea sunt introduse pe teritoriul României din Ucraina.

Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița împreună cu ofițeri din cadrul SICE Bistrița-Năsăud au pus în executare 7 mandate de percheziție (toate în județul Bistrița-Năsăud) și 4 mandate de aducere într-un dosar ce vizează infracțiuni prevăzute de articolul 452 lit. h din Codul Fiscal. Se reține că trei persoane domiciliate într-o localitate din județul Bistrița-Năsăud sunt implicate în achiziționarea, transportul șicomercializarea țigaretelor fără a avea marcaje fiscale, de proveniență ucraineană, în afara unui antrepozit fiscal, folosind autoturisme închiriate de pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani împreună cu lucrătorii din cadrul IPJ Botoșani au pus în executare un număr de 9 mandate de percheziție domiciliară. Dosarele penale privesc săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Infracțiuni de furt

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău împreună cu ofițeri din cadrul IPJ Bacău - Poliția Municipiului Bacău desfășoară o acțiune în municipiul Bacău pentru identificarea și probarea activității infracționale suspectate pe linia furturilor din societăți comerciale, locuințe și din autoturisme, în mai multe dosare penale. S-au dispus două mandate de aducere.

În alt caz, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Toplița împreună cu ofițeri din cadrul SIC au efectuat 3 percheziții într-un dosar vizând furturi din incinta unor societăți comerciale și din autoturisme.

Infracțiunea de delapidare

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofițeri din cadrul SICE au făcut 17 percheziții într-un dosar având ca obiect infracțiunea de delapidare. Reprezentanții unei case de ajutor reciproc și-au însușit importante sume de bani, suma reclamată fiind de 15.871.833,42 de lei, din patrimoniul entității juridice. Acest lucru s-a realizat prin încasări din fondurile entității debitoare în conturi bancare personale, acordarea de credite în numele entității debitoare, din fondurile acestuia, iar foloasele realizate (dobânzile, comisioanele, ratele și contribuțiile) au fost încasate în conturile personale. De asemenea, s-a constatat încasarea ratelor aferente contractelor de împrumut și emiterea de facturi fiscale reprezentând plata unor prestări de servicii fictive.

viewscnt
Afla mai multe despre
percheziții
evaziune fiscală