Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile vor fi dotate cu laboratoare IT, costul urmând să fie de 18.000 de euro plus TVA pentru un asemenea laborator, dar și cu laboratoare de științe, investiția totală fiind de 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare.
"Există prevăzută achiziția unor laboratoare IT. Sumele sunt modice, ar spune unii, sunt 18.000 de euro plus TVA disponibili pentru orice laborator. Acolo unde aceste laboratoare există, ele vor putea să fie upgradate tehnologic, acolo unde nu există suma este suficientă pentru a avea un minimum de echipamente puse la dispoziția tuturor elevilor. Mai apoi, pe un alt palier, avem tehnologii avansate, avem realitate virtuală și realitate augmentată, avem imprimare 3D, avem kituri de robotică în ceea ce denumim Smart Web, în număr de 1.100, înseamnă o medie de circa 25 pe județ, cu o valoare ceva mai generoasă, 107.000 de euro plus TVA. Dacă vom ști să punem un cadru legislativ inteligent, adaptat societății tehnologice, care să demonstreze viziune pentru că de multe ori până când am adapta noi cadrul legislativ tehnologia deja s-a schimbat. Deci să fie pregătit nu numai pentru prezent, ci mai cu seamă să fie pregătit pentru viitor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, la evenimentul "Starea Națiunii: Nivelul Literației Digitale în România".
El a precizat că în PNRR este prevăzută suma de 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare de științe, arată News.ro.
"Sunt 10.000 de laboratoare prevăzute în PNRR. Sunt 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare, înseamnă o investiție de 30.000 de euro pe laborator de științe. Aceste laboratoare nu vor mai fi de biologie, separat de cel de fizică, separat de cel de chimie. Vor fi laboratoare de științe. Un laborator de științe presupune un nivel înalt de digitalizare. Acel nivel înalt de digitalizare, acea infrastructură pe care nu avem voie să nu o achiziționăm având la dispoziție resursele, nu va însemna nimic dacă nu vom avea profesorii pregătiți din perspectivă pedagogiei digitale. Nu numai profesorii de informatică, profesorii de biologie, chimie, fizică, profesorii de științe”, a explicat ministrul Educației.
El a menționat că își dorește ca din septembrie 2023 școala să înceapă cu planuri-cadru noi.
"Până în septembrie 2023 să putem să pregătim arhitectura de sistem și toate celelalte măsuri de pregătire, iar în septembrie 2023 să putem să începem școala românească cu planuri-cadru noi, cu discipline care să se găsească în trunchiul comun. Este vorba de matematică, limba română, este vorba de științe, chimie, fizică, biologie, este vorba de istoria și geografia României și a Europei, este vorba de științe socio-umane, economie, logică, psihologie, sociologie, într-o proporție bine gândită la care să se adauge într-o proporție mult mai mare decât până acum acel curriculum la decizia școlii, iar în acel curriculum la decizia școlii își vor putea face loc foarte bine și acele componente care susțin literația digitală”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.
În cadrul evenimentului "Starea Națiunii: Nivelul Literației Digitale în România” au fost prezentate rezultatele raportului de literație digitală realizat cu instrumentul Brio, dezvoltat în parteneriat cu UiPath Foundation și BCR- partener de implementare.