Sistemul educațional românesc ar trebui reformat având în vedere rezultatele slabe din ultimii ani, spune un document remis clienților de grupul bancar Erste și analizat de Profit.ro. Acesta semnalează declinul numărului profesorilor în ultimii 25 de ani plus existența unui personal demotivat. Un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Economia românească ar putea avea o creștere mult mai mare cu un aport mai consistent dinspre sistemul educațional, este un mesaj care vine dinspre un investitor important în piața bancară locală, grupul Erste din Austria, care este acționar majoritar la BCR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instituția de credit a alcătuit un raport privind starea sistemului românesc de învățământ, în care amintește nivelul ridicat de corelație între numărul anilor de studii și nivelul PIB-ului pe cap de locuitor.
Cheltuielile guvernamentale reduse pentru educație, la un nivel de 3,2% din PIB, sunt indicate ca o principală slăbiciune a învățământului românesc, alături de diferența ridicată între nivelul de educație din mediul urban și cel din mediul rural.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Publicitatea online la băuturile energizante, vânzarea în școli, spitale și prin automatele lor - interziseRezultatele foarte slabe ale testelor PISA pentru citire, matematică și științe cheamă pentru o reformă a sistemului românesc de educație, spune raportul Erste realizat cu sprijinul BCR Research.
Într-un sistem local în care indicatorii Comisiei Europene arată puțin progres, există însă și aspecte pozitive
Accesul la educația terțiară a celor cu vârste cuprinse între 25 de ani și 34 de ani s-a ameliorat la 24,7% din total în 2022, față de un punct de plecare de 9,2% în 2010.
De asemenea, absolvenții facultăilor de tehnologia informației, inginerie și sănătate își găsesc ușor locuri de muncă.
Raportul Erste indică și dezvoltarea de instituții private de învățământ în marile orașe, de la grădinițe, până la universități, care oferă alternative pentru cei care își permit să plătească.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a majorat unele redevențe miniere, inclusiv pe ape minerale, dar doar pentru licențele noi. Vrea și indexare anuală cu inflațiaPe lângă cheltuielile reduse din bugetul României pentru educație se adaugă însă deficiența celor mai mici sume alocate din Europa de către gospodăriile populației pentru educația copiilor și tinerilor, așa cum este evidențiat pe graficul de mai jos.
Chiar dacă punctul de plecare nu este bun, există și oportunități. Prima menționată de austriecii de la Erste este chiar gradul înalt de conștientizare ridicat că o reformă este necesară în sistemul de învățământ românesc.
De asemenea, sunt disponibile fonduri structurale europene pentru îmbunătățirea sistemului educațional românesc. În zona deschiderilor mai este indicată și oferirea de deduceri fiscale pentru gospodăriile populației ce au cheltuieli suplimentare în sistemele de educație privată.
CITEȘTE ȘI Energie, suprataxa pe trading: incertitudini îngrijorătoare. O firmă ce face și furnizare a câștigat un ″meci″ cu Fiscul. ″Chichițe avocățești″ sau lege scrisă și aplicată prost?Parteneriate între companii și școli sau universități creează condiții pentru conectarea sistemului de învățământ la necesitățile mediului de business.
Erste semnalează și oportunitatea integrării mai mari în sistemul european de educație: mobilitatea studenților, training continuu pentru profesori, parteneriate între universitățile locale și cele din exterior.
CITEȘTE ȘI Finanțele își fac cadru pentru a putea întârzia legal compensațiile către furnizorii de energie și gaze pentru plafonare. Plus noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsurăCalcule ale Băncii Mondiale indică un randament de 9-10% al educației în sensul că fiecare an în plus de studii aduce o creștere de 10% a câștigurilor anuale.
Este un capitol la care România stă prost, așa cum o arată indexul capitalului uman. Acesta spune că un copil născut acum în țară își atinge doar 58% din potențialul productiv ca adult, acesta fiind cel mai scăzut nivel din Europa, așa cum se vede pe graficul de mai jos.
Nivelul deficitar al apătitudinilor digitale ale părinților constituie un impediment în educația tinerilor în domeniul tehnologiei, ceea ce este un paradox într-o țară în care sectorul IT&C are unul din cele mai mari aporturi în PIB, România fiind depășită doar de Irlanda, Suedia, Cipru și Cehia în cadrul UE la acest capitol.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANPC a controlat din nou sute de magazine Lidl din toată țara și a aplicat amenzi. Închideri ale unor magazine. ”Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț!"Erste semnalează și existența unor profesori demotivați, dar și un declin multianual al personalului din învățământ. Este un proces care vine din migrația profesorilor în afara sectorului educațional sau în străinătate și care este evidențiat pe graficul de mai jos.
Raportul citat menționează și amenințările, prima din acestea fiind rezistența unei părți a sistemului educațional la schimbările structurale.
De asemenea, subdezvoltarea infrastructurii fizice din mediul rural limitează potențialele ameliorări ale sectorului educațional. În plus, comunitățile rurale nu au scară pentru a asigura accesul copiilor la necesitățile educaționale de bază.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.