Elevul craiovean Luigi Boicea, condamnat luna trecută în primă instanță la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru propagandă în favoarea Statului Islamic și participare la ședințe de instruire online în vederea comiterii de acte teroriste, a declarat, la ultimul cuvânt acordat de instanță, că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist și că intenționează să se reintegreze în societate, solicitând judecătorilor să îi aplice o pedeapsă cu suspendare.
Curtea de Apel Craiova nu a ținut însă seama de solicitarea sa, ci de opinia consilierului de probațiune, potrivit căruia Luigi Boicea nu este sincer când afirmă că și-a abandonat convingerile religioase anterioare, ci o face doar din interes, aplicând așa-numita "Taqiya" sau "legea musulmană a tăcerii", reiese din motivarea sentinței de condamnare a liceeanului din Craiova, consultată de Profit.ro.
Tânărul, acum în vârstă de aproape 19 ani, a atacat sentința cu recurs, aflat pe rolul Înaltei Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Primul termen în proces a fost stabilit pentru 28 iunie. Judecătorii craioveni l-au mai obligat pe Boicea la plata de cheltuieli judiciare statului în sumă de 51.000 lei, din care 50.000 lei reprezintă costurile urmăririi penale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Taqiya", cuvânt arab care se traduce literal prin teamă, prudență sau grijă, reprezintă un principiu islamic potrivit căruia îi este permis unui credincios să-și disimuleze sau chiar să-și nege credința și practica religioasă pentru a se feri de persecuții. Principiul își are originea în orientarea șiită a Islamului. Sunniții îl acceptă și ei, însă într-un mod mult mai restrictiv, acesta putând fi folosit doar când musulmanul este în pericol să-și piardă viața și nu este capabil de alternativa superioară a martiriului.
”Începând cu luna noiembrie 2016, inculpatul Boicea Luigi Constantin a adoptat în mod asumat în relația cu autoritățile de aplicare a legii comportamentul ”TAKIA”, sugestiv evocat de către acesta cu ocazia discuțiilor purtate la datele de 02.11.2016 orele 19:31, respectiv 17.08.2016 orele 23:59, cu terțe persoane”, se spune în document.
Potrivit motivării, Boicea ar fi afirmat la un moment dat, în public, că ”musulmanii șiiți sunt niște ipocriți” pentru că promovează islamul moderat și ”merită să fie omorâți”.
”Inculpatul Boicea Luigi Constantin, având ultimul cuvânt, a arătat că este de acord cu susținerile avocatului său, că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist, făcând acele fapte pentru a recăpăta atenția familiei sale, care era dezbinată. A mai susținut că dorește să-și reia cursurile școlare, să-și refacă relațiile de prietenie și familiale și chiar să-și întemeieze o familie alături de prietena sa, sens in care a solicitat să-i fie aplicată o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, obligându-se să respecte toate interdicțiile ce i se vor impune, iar un argument în plus pentru această modalitate de executare l-ar constituii și starea sa precară de sănătate (este diabetic – n.r.), fiind dependent de insulină de 4 ori pe zi”, se menționează în motivare.
Anterior, avocatul solicitase același lucru, arătând că ”inculpatul a săvârșit aceste infracțiuni din teribilism și din cauza situației familiale a acestuia, tatăl său fiind condamnat, iar mama plecată în străinătate, inculpatul aflându-se în grija bunicilor”.
CITEȘTE ȘI Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cheie pentru a doua oară în acest an”Curtea urmează să țină seama și de concluziile raportului de evaluare întocmit de Ministerul de Justiție – Direcția Națională de Probațiune, din care rezultă că Boicea Luigi Constantin a crescut într-un mediu familial care prezintă dezechilibre, lipsa modelului parental fiind resimțită la nivel afectiv de către inculpat, în condițiile în care tatăl acestuia a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri, iar mama a plecat în străinătate la muncă, astfel încât se apreciază că riscul de a comite infracțiuni este mediu și acesta poate crește pe fondul neîmplinirilor, inculpatul prezentând o puternică dorință de autonomie și labilitate în comportament. Nu în ultimul rând, consilierul de probațiune a arătat că perspectivele de reintegrare în societate ale inculpatului sunt medii, iar inculpatul are capacitatea de a-și disimula comportamentul în vederea atingerii obiectivelor, și, deși susține că în prezent a abandonat convingerile religioase anterioare, afirmațiile sale sunt făcute pro-causa, avându-se în vedere faptul că și-a declarat religia musulmană, iar o formă de manifestare față de alții promovată de concepțiile islamice este <takya – legea tăcerii>”, arată judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.
Curtea a avut în vedere și concluziile raportului de expertiză medico-legală psihiatrică efectuat în faza de urmărire penală, conform căruia, pe timpul examinării, inculpatul a manifestat un comportament persiflant, arogant, o atitudine impertinentă, o mare rezistență la contrargumente, puternică dorință de autonomie și afirmare, labilitatea proceselor ideative, descărcări afective ample de tip exploziv, ”privirea sa exprimând agresivitate, ostilitate, sfidare și afișând cu ostentație o atitudine disprețuitoare față de autoritate, față de tradiție, de sentimentalisme și umanitare”.
”De asemenea, același act medico-legal, concluzionând asupra faptului că numitul Boicea Luigi Constantin nu a prezentat la momentul examinării și nici în perioada comiterii faptelor pentru care este cercetat tulburări clinice manifeste pe axa I de diagnostic, a reținut faptul că acesta manifestă predispoziție înaltă la structurare dizarmonică cu elemente de tip instabil-impulsiv și antisocial, incluzând manifestări violente, astfel cum a stabilit comisia de expertiză”, se mai arată în motivarea sentinței.
Instanța a apreciat că, dat fiind că actele de terorism prezintă un pericol deosebit de ridicat și afectează securitatea națională, fiind săvârșite premeditat și vizând factori umani sau factori materiali din cadrul autorităților și instituțiilor publice, populației civile sau al oricărui alt segment aparținând acestora, producând stări cu un puternic impact psihologic asupra populației, menit să atragă atenția asupra scopurilor urmărite, este necesar a se acționa pentru înlăturarea amenințărilor generate de astfel de situații, în vederea stopării unor asemenea fapte ce tind să ia o amploare deosebită.
”Raportat la împrejurările concrete ale cauzei, Curtea apreciază că scopul preventiv-educativ al pedepsei, astfel cum este prevăzut de legiuitor, poate fi atins în cazul inculpatului Boicea Luigi Constantin doar prin executarea în regim de detenție a acesteia”, se spune în document.
CITEȘTE ȘI O companie care deține clădiri împreună cu Donald Trump, finalistă în licitația în vederea construirii noului sediu FBIProcurorii au mai tras concluzia, acceptată de judecători, că procesul de autoradicalizare al lui Boicea seamănă foarte mult cu cel al notoriului terorist australian Jake Bilardi.
Astfel, în motivare se relatează că, în cursul unei convorbiri telefonice, inculpatul i-a mărturisit mamei sale aprecierea pe care o simte față de Bilardi, care, după ce s-a convertit la Islam și a urmat etapele procesului de autoradicalizare, luându-și numele arab de Abu Abdullah al-Australi, s-a deplasat în Irak, unde s-a alăturat organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, murind la data de 15 martie 2015 în cadrul unui atac sinucigaș cu bombă pe care l-a pus în executare în orașul Ramadi.
”Având în vedere convertirea la islam a numitului Boicea Luigi Constantin în anul 2012 și radicalizarea acestuia ulterioară, prin accesarea sistematică a siturilor de propagandă aparținând organizatiei teroriste Daesh/Stat Islamic, s-au constatat multiple asemănări între modul de operare al celor doi, după convertirea la Islam, existând suspiciunea rezonabilă că Boicea Luigi Constantin a fost inspirat în procesul de radicalizare de mediatizarea online a activitaților de propagandă desfasurată de JAKE BILARDI, primul regăsindu-se în povestea celui de-al doilea, după cum urmează: Ambii aveau vârste apropiate când s-au convertit la Islam și ulterior radicalizat. Ambii provin din familii destrămate și erau vulnerabili din punct de vedere fizic si emoțional. Convertirea lor a avut loc în urma vizitelor repetate la moscheele din orașele în care locuiau și contactul cu anturajul musulman sunnit. Radicalizarea a avut loc și prin accesarea în mod repetat a propagandei organizațiilor teroriste în mediul on-line, pe fondul unor frustrări personale. (...) Având o fizionomie asemănătoare, în cadrul procesului de radicalizare Boicea Luigi Constantin a preluat și tipul de vestimenție utilizată de JAKE BILARDI, în postările sale”, se menționează în motivarea sentinței de condamnare.
Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2016, Luigi Boicea ar fi promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line prin intermediul rețelelor de socializare/serviciilor de comunicare Facebook, Twitter, YouTube, Omegle, jocuri on-line, WhatsApp, Skype, Messenger, ș.a., a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea „SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.
”Activitatea infracțională a inculpatului este una cu atât mai gravă cu cât, deși inițial față de acesta s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, a continuat în săvârșirea aceluiași gen de activitate, desfășurată în special pe timpul nopții, când viteza de donwload, respectiv upload a traficului de date celulare este net superioară perioadelor din zi, încălcând în mod repetat obligația de a nu folosi sisteme informatice ce au conexiunea la date active, prin accesarea în continuare a site-urilor de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, aspect ce se reflectă în mod corespunzător în situația școlară a elevului Boicea Luigi Constantin, care în perioada 10 decembrie 2015 - 8 decembrie 2016 a înregistrat un număr de 392 absențe de la orele de curs, motiv pentru care a primit două mustrări scrise și un preaviz de exmatriculare din partea unității de învățământ”, spun judecătorii craioveni.
CITEȘTE ȘI Polonia ar putea impune noi reguli pentru șoferii Uber. Mii de taximetriști au blocat circulațiaPotrivit sursei citate, în aceeași perioadă, inculpatul ar fi participat la programele de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil, prin intermediul publicațiilor DABIQ RUMIYAH, GHIDUL MUJAHEDINULUI și a materialelor video cu conținut explicit ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii explozive standardizate, dispozitive explozive improvizate, muniții, etc. cât și asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism.
Motivarea sentinței mai arată că martorii audiați în cauză au declarat că, din discuțiile cu Boicea, a rezultat că acesta intenționează să plece să muncească în Cipru sau în Marea Britanie pentru a strânge bani în scopul de a se deplasa ulterior în Siria pentru a se alătura grupării teroriste Stat Islamic și a lupta alături de combatanții acesteia.
”M-a întrebat dacă vreau să mă convertesc, încercând să mă convingă în acest sens, povestindu-mi cât de bine este să fii musulman, prin faptul că în Siria nu moare nimeni de foame, că au venit asigurat și educația este asigurată de stat. Vorbea foarte des și în mod admirativ despre organizația teroristă ISIS și își dorea să se alăture acestei organizații. În acest sens mi-a spus că vrea să meargă în Cipru pentru a strânge bani pentru a-și duce la îndeplinire intențiile. L-am întrebat dacă s-ar afla în situația în care să fie pus să mă omoare în numele religiei, ar face așa ceva, el mi-a răspuns că m-ar decapita fără să ezite, eu fiind în concepția lui un păgân. Chiar și despre tatăl lui a afirmat că este un nenorocit și merită decapitat” (declarație martor B.G.)”, se consemnează în motivare.
Tot colo se afirmă că Luigi Boicea a creat o ”vulnerabilitate” securității naționale a României.
”În demersul său de contactare a unor persoane aflate în ierarhia grupării teroriste Daesh/Stat Islamic, inculpatul și-a creat conturi pe platformele social-media Twitter, Facebook, YouTube, ș.a. folosind scrierea arabă عمر الرومان pentru numele de utilizator ”Umar Al Rumani”, oferind indicații atât despre țara de origine, respectiv România, cât și despre ideologia promovată ”@ideologiaSalfi”, conținutul postărilor sale fiind de natură a atrage atenția militanților jihadiști asupra teritoriului național pe fondul existenței unei interes manifest al acestora de a identifica rute de tranzit și puncte de suport pentru luptătorii jihadiști trimiși în Europa, ori pentru ”foreign fighters” (luptătorii străini) care se deplasează în zonele de conflict. Vulnerabilitatea creată securității naționale de către inculpatul Boicea Luigi Constantin, prin ”vizibilitatea” pe care acesta își dorea să o obțină în comunitatea fundamentalist islamică, urmare activităților susținute de promovare în mediul on-line a ideologiei jihadiste, a fost accentuată de potențialul de pericol pe care astfel de acțiuni îl prezintă în planul creării de prozeliți în medii în care temele religioase, și cu atât mai puțin cele radical religioase, nu constituie în mod obișnuit subiect de discuții (platformele Omegle; de jocuri online, ș.a.)”, scriu judecătorii Curții de Apel din Craiova.