Comisia Europeană îndeamnă la menținerea frontierelor închise până la 15 mai

Comisia Europeană îndeamnă la menținerea frontierelor închise până la 15 mai
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2020

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene (UE) să prelungească până la 15 mai interzicerea călătoriilor neesențiale în UE, o măsură adoptată la 17 martie - pe o peroadă de o lună - din cauza pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.

”Comisia îndeamnă la o abordare coordonată a acestei prelungiri, dat fiind că o acțiune la frontierele externe poate fi eficientă doar dacă este implementată de toate statele membre UE și ale spațiului Schengen,la toate frontierele, prin aceeași dată de încheiere, în mod uniform”, a anunțat miercuri într-un comunicat Comisia.

Urmărește-ne și pe Google News

Această închidere a frontierelor externe UE și spațiului Schengen include un număr de excepții - cetățeni europeni și familiile lor, rezidenți vechi, diplomați, personal de îngrijire, cercetători, muncitori transfrontalieri, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ: Bugetarii vor sta câte 15 zile, cu rândul, în șomaj tehnic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ: Bugetarii vor sta câte 15 zile, cu rândul, în șomaj tehnic

Ea nu-i vizează nici pe cetățenii britanici, preciza în martie președinta CE Ursula von der Leyen.

Această măsură vizează în total 30 de țări, inclusiv Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

REDUCEREA RISCULUI RĂSPÂNDIRII

”Dacă primele rezultate sunt încurajatoare, prelungirea restricției deplasărilor este necesară în vederea continuării reducerii riscurilor răspândirii maladiei”, a declarat vicepreședintele Comisiei Margaritis Schinas, citat într-un comunicat.

”Nu ar trebui să lăsăm ușa deschisă, atunci când ne punem casa în securitate”, a declarat el.

Comisia justifică necesitatea prelungirii acestei închideri printr-o ”creștere continuă a numărului noilor cazuri și deceselor în UE, dar și o avansare a pandemiei în exteriorul” UE, ”și anume în țări din care vin de obicei milioane de oameni în UE anual”.

”De la implementarea acestei măsuri, la jumătatea lui martie, traficul de pasageri aerieni s-a redus la aproape zero, restul zborurilor fiind limitate în principal la transportul de mărfuri și repatrieri”, precizează Comisia.

Comisarul însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a subliniat la rândul său că o coordinare între state este de asemenea esențială ”la frontierele interne în vederea garantării faptului că piața noastră internă continuă să funcționeze în mod corect și că produse indispensabile, ca hrana, medicamentele și materialul de protecție pot ajunge la destinație fără  întârziere”.

În lupta împotriva răspândirii virusului, numeroase state membre UE au restabilit controale temporare la frontieră, prin derogări de la libera circulație în spațiul Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
granite
uniunea europeana
frontiere